Mate Rimac i Željko Kukurin su Gospodarstvenici, a ‘lex Agrokor’ i EU novac za Pelješki most događaji godine

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 04. prosinac 2017. u 22:01
Večernji list i Poslovni dnevnik svečano proglasili ovogodišnje laureate, izbor stručnog žirija i čitatelja se pokazao različitim u objema kategorijama/Goran Stanzl/PIXSELL

Nagrade ovim najboljim pojedincima i događajima koji su značajno obilježili gospodarstvo 2017. potvrda njihove izvrsnosti poslovanja.

Za tri i pol godine hrvatski će građani prelaziti preko jednog od pet najljepših i najvažnijih mostova u Europi, kazao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture u ponedjeljak na proglašenju najvažnijega Gospodarskog događaja u godini, a prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog svijeta – a to je odobrenje sredstava EU za izgradnju Pelješkog mosta. Ministar je najavio da će uskoro biti donesena odluka o izvođaču pa će početkom iduće godine krenuti realizacija projekta koji Unija sufinancira s 357 milijuna eura bespovratnoga novca.  "Ostvarujemo dugogodišnji san o cjelovitoj Hrvatskoj", zaključio je minsitar Butković primajući priznanje od glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića. 

 

Rimac

Želja mi je razviti najbolji mogući proizvod i vrhunsko radno okruženje. Želim zadržati mlade stručne ljude i zaposliti nove.

Učinili što se moralo
Na preuzimanju nagrade za najvažniji Gospodarski događaj u zemlji po izboru stručnoga žirija, a to je donošenje i provedba Lex Agrokor, odnosno donošenje i provedba  Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je, primajući nagradu od zamjenika glavnog urednika Večernjeg lista Mislava Šimatovića da je Vlada učinila ono što joj je i posao, donijela zakon koji je omogućio djelotvoreno upravljanje rizicima  zbog brzine kojom su se gomilali rizici koji su prijetili gospodarstvu i njegovoj stabilnosti.

 

Dalić

Pokazali smo da se Vlada može nositi s najsloženijim problemima bez troška za obveznike. Zakon je zalog jačanja društvenog povjerenja.

"Više bih voljela da se zakon nije morao primijeniti, bilo bi jednostavnije da je uprava uspjela riješiti probleme, ali pokazali smo da se Vlada može nositi s najsloženijim i najkompleksnijim problemima i sve to bez troška za porezne obveznike. Ovaj je zakon zalog jačanja društvenog povjerenja, vjerujem da će i mali broj pojedinaca koji osporavaju značaj vladine intervencije shvatiti svoju zabludu. Zakon o postupku izvanredne uprave donio je bolje i fer tržišne odnose i otvorio prostor za rast gospodarstva", kazala je Dalić.

 

Butković

Za tri i pol godine hrvatski građani će prelaziti preko jednog od pet najljepših i najvažnijih mostova u Europi.

Pokretači promjena
Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, gospodarstvenik je godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. "I ova nagrada potvrda je ispravnosti naše poslovne filozofije koja u svemu traži izvrsnost. Vjerujem da ovo nije samo nagrada meni nego i cijelom turizmu koji je velik pokretač gospodarskih promjena, investitor i izvoznik, kazao je Kukurin. Nagradu mu je predao glavnik urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. 

 

Kukurin

I ova nagrada potvrda je ispravnosti naše poslovne filozofije koja u svemu traži izvrsnost. To je nagrada i cijelom turizmu.

Valamar je proteklih godina ostvarivao dvoznamenkastu stopu rasta, ove godine investirao je 900 milijuna kuna, a slična dinamika rasta i ulaganja  očekuje se i idućih godina, nagodinu će tako uložiti 705 milijuna kuna. Gospodarstvenik  2017. godine po izboru žirija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Mate Rimac skromno je na početku izlaganja kazao kako je njegova firma i mala i mlada u odnosu na ostale nominirane poduzetnike. Ipak, u kratkom roku Rimac je stvorio tvrtku s 300 zaposlenih koja posluje s vodećim autoindustrijama, te je proizveo najsnažniji električni automobil u svijetu.

 

Klarić

Gospodarstvenik je onaj koji ima viziju i hrabrost da svoju ideju realizira od početka do kraja, onaj tko društvu donosi nove vrijednosti. Uloga medija jest da im otvorimo prostor jer su oni naša inspiracija.

"Želja mi je razviti najbolji mogući proizvod i vrhunsko radno okruženje. Otvorili smo stotinu radnih mjesta, želim zadržati mlade ljude i zaposliti nove. Već sad zapošljavamo 16 stručnjaka iz cijelog svijeta", poručio je Rimac, kojem je priznanje uručila predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić. 

Ovo je jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku

Predsjednik Vlada Andrej Plenković je najavio da će Vlada u četvrtak na sjednici donijeti paket mjera kojim će biti povećana minimalna plaća. Minimalnu plaću prima oko 50 tisuća radnika. "Minimalna plaća će se povećati i kroz plaćanje prekovremenog rada koji se više neće moći uračunavati u osnovnu plaću već će se dodatno plaćati, najavio je Plenković jučer tijekom svečanosti proglašenja i dodjele nagrada Gospodarstveniku i Gospodarskom događaju godine, u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.  Dodao je da će kvote za uvoz stranih radnika dignuti na 31.000 dozvola. Tako će u idućoj godini uz 9000 postojećih dozvola biti odobreno još 22.000 što je više od očekivanja. Plenković je najavio i da će donijeti dodatne mjere za tvrtke koje zapošljavaju veliki broj sezonaca, poput mjere da se u opravdani poslovni trošak uključi i od poreza oslobodi trošak prehrane tih zaposlenika. "Ovo je jedna od najizazovnijih godina od osnutka Hrvatske. Proveli smo poreznu reformu koja je donijela stabilnost sustavu, smanjene su stope poreza na dobit, relaksirali smo pojedine proizvode i usluge kroz porez na dodanu vrijednost, snizili porez na dohodak, povećali osobni odbitak pa pola milijuna građana ne plaća taj porez, povećana je kupovna moć građana"….podsjećao je Plenković pa dodao da će po procjenama DZS-a i međunarodnih institucija BDP rasti iznad tri posto. "Kamate plaćamo iz vlastitih prihoda, zato se i javni dug smanjuje u udjelu BDP-a", poručio je premijer navodeći da očekuje odličan trend izvoza zabilježenih i ove godine.  "Hrvatska je objavila natječaje za pet milijardi kuna novca iz EU, odnosno pola alokacije iz omotnice do 2020. i ja očekujem da će se projekti brže ugovarati i doći do realizacije kako bi se smanjila neravnoteža u razvoju dijelova Hrvatske, naročito onih područja koja su bila pogođena ratom. Pelješki most u tome je jako važan jer ćemo ostati Vlada koja je realizirala projekt nužan za povezivanje dvaju dijelova Hrvatske, juga i EU", dodao je premijer pa dodao da će Vlada nastaviti s reformama, ali i voditi brigu o fiskalnoj konsolidaciji kako bi poslovni rezultati bili vidljiviji, a uzlet što rašireniji u Hrvatskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako je moguce da tvrtka bez proizvoda i prihoda (s e sto ulazi u tvrtku su drzavne ili cudne privatne subvencije) bude proglasena tvrtkom godine tj vlasnik gospodarstvenik godine. Teska opsjena i potpuni debakl medija i ikakvog znanja o financijama i industrijama. Necuveno!

New Report

Close