Maras reže trošarine malim i srednjim pivovarama za 50%

Autor: Darko Bičak , 27. ožujak 2015. u 10:30
Pivovara Medvedgrad također očekuje da će joj manje trošarine omogućiti opstanak/Robert Anić/PIXELL

Bez obzira na veličinu, sve pivovare plaćaju 40 kuna po jediničnom postotku alkohola u pivu.

Hrvatski mali i srednji pivari su u problemima već godinama, a jedan o najvećih "kamena oko vrata" su im trošarine koje su na istoj razini kao za velike pivovare.

No, situacija bi se mogla promijeniti već do ljeta jer je, kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, Ministarstvo  poduzetništva i obrta krenulo ovog tjedna u proces promjene trošarina. 

 

200milijuna

kuna ukupni je prihod svim malih i srednjih pivovara

Mikropivovare
Naravno, za trošarine je zaduženo Ministarstvo financija, a MINPO je krenuo s prijedlogom uvođenja diferencirane stope trošarine na pivo za male i srednje pivovare. Trenutno se plaća trošarina od 40 kuna po jediničnom udjelu alkohola na hektolitar piva. Sniženje trošarine, prema direktivi EU, može biti najviše 50 posto. Prijedlog ministra Gordana Marasa je da se manje trošarine odnose na pivovare s proizvodnjom do 200.000 hektolitara godišnje, a što je uvijet koji zadovoljavaju svi hrvatski proizvođači osim tri multinacionalne korporacije – Zagrebačke pivovare, Heinekena i Carlsberga. Iako nije poznato koliko će trajati sam postupak, pivari se nadaju da će to biti što prije, najbolje do ljeta, a kada je najveća potrošnja piva.

Slaven Kufner, direktor Pivovare Daruvar, jedan je od čelnika neformalne Zajednice malih i srednjih pivara koju čine još Osiječka, Buzetska, Ličanka, Vukovarska pivovara te Pivovara Medvedgrad, a kaže da bi ovaj potez mogla biti slamka spasa tvrtkama iz ovog sektora koje su u velikim problemima. "Trošarina malim pivarima čini 36 posto cijene piva, a što je neodrživo. Gotovo sve zemlje EU-a, njih 23 od ukupno 28, imaju diferencirane trošarine na pivo. Čak je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zaključila da bi manje trošarine u ovom sektoru pospiješile, a ne ugrozile tržišnu utakmicu", kaže Kufner. Sve pivovare iz ovog segmenta imaju ukupni kapacitet manji od 350.000 hektolitara, a što je zanemarivo na 3,6 milijuna hektolitara piva koliko se popije u Hrvatskoj. 

Lokalni karakter
"Procjenjujem da svi mali ukupno ne držimo niti devet posto domaćeg tržišta. Zapošljavamo ukupno 400-injak ljudi i radimo 200-injak milijuna kuna prihoda", navodi Slaven Kufner. Iako bi smanjene trošarine značile da na hrvatsko tržište mogu po povoljnoj cijeni doći i piva iz malih EU pivovara, domaći proizvođači se toga ne boje jer kažu da je ovaj tržišni segment orijentiran uglavnom na svoje lokalno tržište, grad i okolicu, i to s više od 80 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close