Maras: Poduzetnički impuls jedino mjerilo uspješnosti ministarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2015. u 14:06
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je u Karlovcu program poticanja poduzetništva i obrta.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je u srijedu u Karlovcu program poticanja poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls 2015", ustvrdivši da će se uspješnost njegova ministarstva mjeriti jedino po realizaciji projekata odnosno po tome koliko novca bude iskorišteno.

Poduzetnički impuls, vrijedan 4,37 milijardi kuna, što je 3,5 puta više nego protekle godine, ove godine provodi se kroz 33 programa za obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnika.

"To je novac koji vam je na raspolaganju jer smo članica Europske unije. Sada građani mogu vidjeti benefite ulaska u Europsku uniju. Do kraja ožujka, ide natječaj za prvih sto milijuna eura i želim 100-tinjak dobrih projekata, da bi se mogli realizirati već ove godine. Zato obilazimo veće gradove, kako bi mogli prezentirati ljudima izravno kroz razgovore da se za gradnju proizvodnog pogona može dobiti 15 milijuna kuna bespovratno, za kupnju stroja nekoliko milijuna kuna…, što nisu mali novci", izjavio je Maras.

Dodao je da i Razvojna agencija Karla, kao i druge razvojne agencije diljem Hrvatske, tu moraju odigrati važnu ulogu, uz konzultantske tvrtke kojima tržište raste svakog dana, jer projekti moraju biti dobro pripremljeni.

"I u tom djelu vlastite participacije pomažemo poduzetnicima. Ako je bespovratni dio 45 posto, to znači da netko tko želi sedam milijuna na njih mora uložiti i svojih osam. S te smo strane potpisali sa županijama ugovore koji će biti realizirani putem komercijalnih banaka, a podrazumijevaju subvencioniranje kamata, pri čemu je HBOR posebno orijentiran s plasmanom svojih kreditnih sredstava na projekte koji koriste sredstava EU-a", rekao je Maras.

Na pitanje koje bi djelatnosti najlakše privukle sredstva iz EU fondova, Maras je odgovorio da je najvažnija proizvodnja, a kroz turizam razne usluge zdravstvenog turizma, specijalističke dentalne, oftalmološke i slične usluge.

Ustvrdio je dalje da postoje svi preduvjeti da bi se sredstva mogla iskoristiti, te da će se "uspješnost Ministarstva poduzetništva i obrta mjeriti jedino po realizaciji ovih projekata i po tome koliko novca bude iskorišteno".

"Ponosan sam što pozitivni rezultati, rast izvoza i u zadnjem kvartalu rast BDP-a leže upravo na rezultatima malih i srednjih poduzetnika. To je u biti najbolji dio hrvatskog gospodarstva", ustvrdio je Maras.

Zamjenik župana Josip Šafar (HDZ) rekao je, između ostaloga, da su izdašne potpore potrebne da bi se u Karlovačkoj županiji zaustavilo smanjenje broja radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close