Malim poduzetnicima 200 mil. kn kredita za zapošljavanje mladih

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2016. u 21:59
D. Tomašević predsjednik Uprave HBOR-a/M. Prpić/PIXSELL

Razvojna banka omogućit će kreditiranje uz kamatne stope snižene za 50 baznih bodova; kredit mogu tražiti i oni koji nude praksu.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) malim i srednjim poduzetnicima koji zapošljavaju ili kane zaposliti mlade omogućit će kreditiranje uz kamatne stope snižene za 50 baznih bodova, a za provedbu te mjere predviđeno je 200 mil. kn. "Želimo omogućiti mladima još povoljnije kreditiranje poduzetničkih projekata, ali i potaknuti i iskusne poduzetnike na zapošljavanje mladih kako bi se smanjio njihov odlazak iz zemlje", ističe predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević.

HBOR se uključio u Inicijativu za zapošljavanje mladih koju je pokrenula Europska investicijska banka (EIB). Primjena te Inicijative omogućena je po 15 HBOR-ovih programa, neovisno o tome odobrava li se kredit izravno ili putem poslovne banke, a snižena kamatna stopa primjenjuje se na cijeli vijek otplate kredita. Korisnici snižene kamatne stope mogu biti mali i srednji poduzetnici koji zadovoljavaju najmanje jedan od propisanih kriterija: npr., da su tijekom 6 mjeseci prije podnošenja zahtjeva zaposlili te još zapošljavaju najmanje jednu mladu osobu (do 30 godina), da nude strukovno osposobljavanje ili praksu. Trenutne kamatne stope HBOR-a za financiranje investicija iznose 2, 3 ili 4%, a sad mogu biti smanjenje za 50 bazičnih bodova ako poduzetnik zapošljava mlade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close