Malim hotelijerima 300 milijuna kuna iz EU fondova za povećanje konkurentnosti

Autor: Darko Bičak , 02. lipanj 2015. u 22:00
Ministri Darko Lorencin i Gordan Maras/Sanjin Strukić/PIXSELL

Mali poduzetnici moći će povući od milijun do 10 mil. kn za gradnju i opremanje građevina, sadržaj koji produlje sezonu…

Malim i srednjim poduzetnicima u turizmu za podizanje konkurentnosti na raspolaganju će biti 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije koji će u Hrvatskoj biti plasirani preko Ministarstva poduzetništva i obrta. Kako je u utorak na predstavljanju programa najavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, nakon okončanja javne rasprave, novac će biti dostupan hotelima, aparthotelima, turističkim naseljima, hotelima baštine i difuznim hotelima koji uredno posluju u Hrvatskoj kao mala i srednja poduzeća.

"Mali i srednji poduzetnici u turizmu okosnica su hrvatskog gospodarstva, a ovim projektom pružamo im priliku da podignu kvalitetu svojih objekata i ponude te tako produlje turističku sezonu i izravno povećaju atraktivnost destinacije. Dobri turistički projekti povećavaju zadovoljstvo gostiju i šire pozitivnu sliku o Hrvatskoj, a važno je i što otvaraju nova radna mjesta", rekao je ministar Maras. Poduzetnici će moći ostvariti od milijun do čak deset milijuna kuna potpora za gradnju i opremanje novih ili rekonstrukciju i opremanje postojećih građevina, ulaganja u dodatni sadržaj koji pridonosi produljenju turističke sezone i atraktivnosti na destinaciji te za specijalizirane treninge, savjetovanja i nastupe na turističkim sajmovima.

 

113milijuna

kuna poticaja povukle su turističke tvrtke u 2014.

Ministar Maras istaknuo je kako je Ministarstvo prošle godine provelo sličan natječaj u sklopu kojeg je devet turističkih projekata dobilo 113,27 milijuna kuna. "Pozivam sve poduzetnike koji smatraju da je novac iz Europske unije teško dostupan da pogledaju slučaj malog hotela Vila Rova u Malinskoj na otoku Krku, koji je zahvaljujući sredstvima iz Europske unije u samo 180 dana narastao u hotel s četiri zvjezdice s novim katom, wellnessom, vanjskim bazenom i brojnim popratnim sadržajima. Ako imate viziju, kvalitetan projekt i želju za ulaganjem i napretkom u turizmu, ovo je poziv za vas", dodao je ministar. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Maras je pozvao poduzetnike da se uključe u Javnu raspravu o nacrtu poziva, koja traje do 25. lipnja, putem novog sučelja na web stranici eSavjetovanje. Istodobno je i Ministarstvo turizma raspisalo javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u turizam kroz projekte novih ili poboljšanje postojećih kampova, marina i tematskih parkova. Prijavitelji projekta mogu biti mikro, mala ili srednja poduzeća, a cilj poziva je identifikacija projekata i njihove spremnosti za sufinanciranje iz strukturnih fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close