Majstori građevinari ne trebaju stručni ispit

Mali građevinari i dalje po istoj proceduri/H. Jelavić/PIXELL Mali građevinari i dalje po istoj proceduri/H. Jelavić/PIXELL

Nadležno ministarstvo prihvatilo zahtjev HOK-a oko primjene novog Zakona.

Vlasnici obrta s majstorskim ispitom u području graditeljstva ne moraju polagati stručni ispit kako bi obavljali posao voditelja manje složenih radova u graditeljstvu.

Naime, kako kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je prihvatilo njihov zahtjev za problem koji je nastao uslijed početka primjene Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. "Na brojne upite članova, HOK je uputio zahtjev Ministarstvu u kojem smo tražili da se vlasnicima obrta s majstorskim ispitom omogući obavljanje poslova vođenja manje složenih radova bez polaganja traženog ispita i bez upisa u upisnik komore arhitekata.

Naime Zakonom su propisani uvjeti za obavljanje poslova voditelja manje složenih radova i to: deset godina radnog iskustva u struci, završena srednja škola po programu za tehničara te položen stručni ispit", ističu u HOK-u. Iz Ministarstva pojašnjavaju kako su majstorski ispiti državno priznati ispiti, a zvanje majstora temelj za osnivanje vlastitog obrta. Stoga osobe s majstorskim ispitom mogu obavljati majstorska zvanja koja su ujedno manje složeni radovi, odnosno nemaju obvezu polaganja stručnog ispita. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve