“I uz znatan napredak još smo najlošiji među 11 država Nove Europe”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. prosinac 2017. u 14:02
Foto: Thinkstock

Najlošiji smo po pitanju opterećenja gospodarstva, tržišta rada i problema u obrazovanju, zdravstvu i mirovinskom sustavu.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić predstavio je jučer rezultate HUP skora, alata za mjerenje ostvarenja zadanih ciljeva i rezultata provedenih reformi. 

Pojasnio je da se radi o objektivnoj mjeri koja na osnovu ekonomskih pokazatelja prati sve što se na gospodarskom planu događalo u ovoj godini te kako se navedeno odrazilo na uvjete poslovanja. "Prvi put imamo značajni skok i postignutih 36 bodova, za razliku od 31-32 iz prošlih godina. No, nije vrijeme za slavlje. I dalje se radi o najlošijem rezultatu među 11 država Nove Europe. To ukazuje na kroničnu nekonkurentnost hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini.

Raspon rezultata za druge nove članice EU kreće se od 46 bodova u Slovačkoj do 65 u najboljoj Estoniji, pa naš skor od 36 bodova nikako nije zadovoljavajući", upozorio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.  Najveće zaostajanje zabilježeno je u tri područja: previsoko opterećenje gospodarstva, latentno slabi rezultati tržišta rada i strukturni problemi u obrazovnom, zdravstvenom i mirovinskom sustavu. 

 

36 bodova

postignuto je u ovogodišnjem HUP skoru

"Sva tri najslabija rezultata dio su istog strukturnog problema – izostanka reformi u javnom sektoru. Hrvatska će ubrzati gospodarski rast, investicije i zapošljavanje kada se veličina i trošak državnog sektora te njegova učinkovitost u pružanju javnih usluga usklade s potrebama i realnim mogućnostima modernog, konkurentnog gospodarstva. Od osobite je važnosti nastaviti s bržim smanjenjem deficita proračuna radi smanjenja premije rizika zemlje, cijene kapitala i stvaranja prostora za nastavak porezne reforme radi cjelovitog smanjenja opterećenja rada i kapitala kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za privatne investicije.

Veća ulaganja u obrazovanje i liberalizacija toga sektora preduvjet su stvaranja vještina i kompetencija koje će omogućiti rast životnog standarda širokog sloja građana", kazao je Davor Majetić.  Nastavio je i da je konkretan napredak ostvaren u smanjenju troškova poslovanja, kao i u smanjenju deficita, ali i reprogramiranju i smanjenju kamata državnih zaduživanja.  "Tek smo izašli iz krize i još imamo puno ožiljaka. Težimo oporavku investicijske klime, ali primjećujemo da još uvijek imamo premalo greenfield investicija". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Reforme, reforme, reforme! Mos mislit!
Trenutna HDZova vlast se odlucila za istu strategija kao i prethodna SDPova.
Ne dirati svoju neradnicku ekipu u drzavnim uredima, opcinama, zupanijama, a niti vruce kestene u nerealnim penzijama, premrezenu ekipicu u pravosudju, neefikasno zdravstvo.
Imaju neki rast kojim mogu mahati iako za njega nisu zasluzni i neka godine idu…
Nadaju se da ce gospodarstvo samo od sebe ojacati dovoljno da rashode nikad nece taknuti.
E da je Tudjman tako hrabro isao u osamostaljenje Hrvatske, jos bi bili duboko u Jugi.

New Report

Close