Libija poziva hrvatske tvrtke na suradnju

Mohamed Raied, predsjednik Glavne libijske unije i Luka Burilović, predsjednik HGK Mohamed Raied, predsjednik Glavne libijske unije i Luka Burilović, predsjednik HGK

Hrvatske tvrtke poznajemo otkako smo bili djeca, obavile su puno poslova kod nas i računamo na vas, poručilo je libijsko izaslanstvo.

Libija poziva hrvatske tvrtke, kako nove tako i one koje su već imale ugovore u toj zemlji, da se vrate i dovrše ugovore, čime dobivaju i određeni prioritet za buduće poslove na tom tržištu sada kada se stanje u Libiji stabilizira, poručio je u četvrtak s Hrvatsko-libijskog gospodarskog foruma u HGK Rashed S. A. Abughuf iz libijskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Taj se forum održao na inicijativu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i libijskog veleposlanstva u RH, a iako su u prošlosti bili redovni i česti, sada je forum organiziran prvi put nakon deset godina, što je povezano i s političkom nestabilnošću i nesigurnošću u Libiji u tom razdoblju. Zbog toga su se iz Libije i povukle brojne hrvatske tvrtke koje su dugi niz godina poslovale u toj zemlji, pri čemu su neke tamo ostavile svoju opremu i sl.

Povratak Geofizike
Među njima je i primjerice Geofizika, koja se navodno sprema za povratak u Libiju, a forum je i organiziran upravo s ciljem otvaranja novih prilika za gospodarsku suradnju dvije zemlje. Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je zanimanje prehrambene, drvne i naftne industrije te sektora elektroenergetike, geoseizmičkih istraživanja, informatike, graditeljstva i farmacije, iz kojih se u HGK na forumu i okupilo najviše domaćih i libijskih tvrtki, ukupno 50-ak s obje strane.

Abughuf je istaknuo da je situacija u Libiji sada stabilnija, s dobrim stanjem sigurnosti te najavio da će Veleposlanstvo pomoći u olakšavanju procedura za izdavanje viza za tu zemlju. "Hrvatske tvrtke su poznate u Libiji jer su tamo bile prisutne dugo godina i suradnja je bila dobra, no zbog nesretnih okolnosti su se od tamo povukle, a sada kada se u toj zemlji stabilizira stanje drago nam je da opet možemo biti domaćin ovakvom forumu koji pokazuje da prostora za daljnju suradnju ima jako puno.

Hrvatska kao članica EU-a libijskim gospodarstvenicima može puno ponuditi za njihov ulazak na veliko EU tržište", kazao je Burilović. Predsjednik HGK je u sklopu foruma s predsjednikom Glavne libijske unije komora Mohamedom Raiedom potpisao i Memorandum o razumijevanju te dvije institucija.

Raied je naglasio libijsku želju za osnivanjem zajedničke komora Libije i Hrvatske, dodavši da "hrvatske tvrtke poznajemo u Libiji otkako smo bili djeca, obavile su puno poslova kod nas i računamo na Hrvatsku kao prijateljsku zemlju da nam pomaže". Naznačio je i da je "Libija vrata Afrike", veliko tržište na kojemu već rade brojne strane velike tvrtke, među kojima i Siemens na poslovima vrijednim milijarde dolara.

Prodaja sotvera
Zanimanje za suradnjom s libijskim tvrtkama među hrvatskim tvrtkama na forumu su iskazali i mladi Riječani Igor Dudić i Ozren Burić, vlasnici softverske tvrtke Bid.hr, koji žele širiti poslove na afrička i arapska tržišta u razvoju te da imaju rješenja uz ostalo za e-- government i poreznu upravu.  "Razgovarat ćemo s libijskim IT tvrtkama koje su došle u Zagreb na forum i vjerujem da ćemo dogovoriti nešto jer razvijamo rješenja koja bi toj zemlji u obnovi mogla dobro doći.

Ne bojimo se otići u tu zemlju, gdje ćemo svakako pokušati raditi s tamošnjim partnerima", poručili su Dudić i Burić. Po najnovijim podacima DZS-a o robnoj razmjeni, u jedanaest mjeseci prošle godine hrvatski izvoz u Libiju iznosio je 2,9 milijuna eura, što je 62 posto manje nego u istom razdoblju 2016. godine, dok je uvoz iz Libije u Hrvatsku iznosio 116,7 milijune eura, što je rast od gotovo 50 posto. 

Komentari (1)
  • shumar
    shumar 11:14 9.2.2018.

    Pa šta nisu u Libiji dvije vlade, ako ne računamo plemena koja ne priznaju nikoga?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!