Kroz uvođenje eura želimo ojačati naše gospodarstvenike i izvoznike

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2019. u 21:59
Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/M. Prpić/PIX

Što se tiče ukupnih gospodarskih prilika, mi smo prije dvije i pol godine zacrtali vrlo jasan cilj: želimo zdravi rast koji nije rast temeljen na zaduženju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dodijelio je na 14. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ) specijalnu nagradu, prigodni Zlatni ključ (inače nagradu koju HIZ dodjeljuje svojim najuspješnijim članicama) Darinku Bagi, predsjedniku HIZ-a, za njegov doprinos hrvatskom izvozu, ali i razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. 

Premijer je tom prigodom istaknuo da aktivnosti izvoznika treba podržati i poticati, što njegova Vlada brojnim mjerama i  čini. "Što se tiče ukupnih gospodarskih prilika, mi smo zacrtali vrlo jasan cilj prije dvije i pol godine: želimo zdravi rast koji nije rast na zaduženju već na smanjivanju našega javnoga duga, na odgovornoj proračunskoj politici, na proračunskom višku, na boljoj apsorpciji europskih sredstava, na odgovornoj politici na provođenju strukturnih reformi kao i na privlačenju stranih investicija", rekao je Plenković.

Istaknuo je i da će se efekti vladinih poteza na gospodarstvo i investicije i efekti apsorpcije europskih sredstava vidjeti sve više kako vrijeme bude odmicalo i to u brojnim dijelovima Hrvatske. Naglasio je da u konačnici poduzetnicima idu glavni iznosi EU sredstava kao i da je najveća uloga redistribucijskih sredstava europskog proračuna da se male zemlje poput Hrvatske mogu razvijati do razine razvijenih, starih, zapadnih članica, a da istodobno love korak sa susjednim zemljama srednje i istočne Europe. 

Ocijenio je da je hrvatsko članstvo u EU i izvoznicima donijelo snažne koristi. Ujedno, smatra da izvoznici plastičnije, konkretnije i dublje vide neke poteze Vlade, koji su rezultirali izlaskom iz procedura prekomjernog proračunskog deficita i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža te vraćanjem Hrvatske u investicijski rejting. "Naš daljnji korak bit će nastojanja da kroz sljedećih četiri do pet godina provodimo strategiju za uvođenje eura, koji će dodatno osnažiti naše gospodarstvenike i izvoznike", kazao je premijer dodavši i da će ulazak u Schengen gospodarstvenicima također omogućiti lakše poslovanje.

Nabrajajući uspjehe Vlade u prethodnom razdoblju, istaknuo je i da je rast BDP-a od 3,9 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu jedna od najvećih stopa rasta unutar EU. Spomenuo je i rast prihoda od turizma od 2016. s 8,6 na 12 milijardi eura lani, uz istovremeni rast broja novozaposlenih u državi za 96.000 osoba, što je 105 novih radnih mjesta dnevno. Ukazao je i na jednostavniji porezni sustav, manji fiskalni pritisak, usredotočenost Vlade na digitalizaciju javne uprave, reformu školstva, mirovinsku reformu, povećanje kvalitete zdravstvenih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close