Kroz trgovanje vrijednosnim papirima studenti uče o burzama

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. ožujak 2017. u 22:00
Organizacijski tim University Trading Tournamenta (UTT)/Davor Puklavec/PIXSELL

Prijave za ovogodišnje natjecanje, koje počinje 10. travnja i traje do 5. svibnja, počele su 24. ožujka, a pobjednike očekuju bogate novčane nagrade.

Financijski klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (EFZG) specijalizirana je studentska udruga osnovana 2005. godine s osnovnom djelatnošću pružanja dodatnog financijskog obrazovanja članovima kroz projekte, radionice i brojne druge zanimljive sadržaje. Članovi Financijskog kluba promiču financijsku teoriju i praksu te time doprinose stvaranju interesa prema financijama, za Poslovni je dnevnik pojasnila članica predsjedništva Financijskog kluba i voditeljica natjecanja University Trading Tournament (UTT) Tanja Ožić – Bašić.

Financijski klub je do sada za svoj rad primio mnogobrojne Dekanove i Rektorove nagrade, a 2013. njihov je trud prepoznala i Zagrebačka burza te im uručila priznanje za izniman doprinos edukaciji o tržištu kapitala. Financijski klub također se može pohvaliti brojnim uspješnim projektima, a neki od značajnijih su već spomenuti UTT, Student Investitor te Financijski rječnik. Projekti daju priliku članovima i studentima da prošire svoje znanje i usvoje nove vještine, poručili su članovi kluba, a zbog svega navedenog Financijski klub studenti i profesori, ali i poduzeća prepoznaju kao pokretač financijske edukacije i platforma budućih financijskih stručnjaka.

Više od 1500 natjecatelja
Naime, UTT je sveučilišni turnir u trgovanju i regionalno studentsko natjecanje u trgovanju vrijednosnim papirima pokrenut 2015. godine. U sklopu njega studenti imaju priliku naučiti više o trgovanju i burzama, a na kraju ih uz praktična znanja čekaju i vrijedne nagrade – nagradni fond veći je od 20.000 kuna. Natjecanje se odvija u četiri runde, a u svakoj je jednak princip trgovanja i način bodovanja. Na kraju se osvojeni bodovi zbrajaju u završni rezultat te se pobjednikom proglašava natjecatelj s najviše ukupno osvojenih bodova.  Natjecanje se odvija putem MetaTrader4 (MT4) standardizirane platforme za elektroničko trgovanje kojoj se može pristupiti putem računala ili mobilne aplikacije.

Na njemu su tržišta otvorena pet dana u tjednu – od 23:15 sati u nedjelju do 23 sata u petak. Na natjecanju se trguje preko demo računa na kojem se ne nalazi pravi novac, dakle natjecatelji ne mogu ništa izgubiti. Prijave za ovogodišnje natjecanje, koje počinje 10 travnja i traje do 5. svibnja, počele su 24. ožujka, a prethodila su im predstavljanja projekta u nekoliko najvećih hrvatskih gradova. Proglašenje pobjednika, to jest objava rezultata biti će 10. svibnja na svečanoj završnici.

"Smatramo da kod mladih ekonomista nesumnjivo postoji interes za burze, trgovanje i financije općenito te da iz godine u godinu raste, što smo uostalom mogli primijetiti i na našem University Trading Tournamentu za koji svake godine imamo sve više prijava. Tako smo do 2016. imali više od 1200 natjecatelja, a ove godine nastojimo premašiti brojku od 1500 natjecatelja. U svakom slučaju, interes za burze i trgovanje vrijednosnim papirima kod studenata i više je nego zadovoljavajuć, no trenutačno nema toliko sadržaja na kojima se studenti mogu dodatno educirati o navedenoj temi te se zato izuzetno ponosimo našim natjecanjem koje je jedino natjecanje toga tipa u cijeloj Hrvatskoj", dodala je  Ožić – Bašić.

Koncept UTT-a sastoji se od prilike da studenti mogu učiti od najboljih stručnjaka iz prakse. Ove godine organizirano je ček šest predavanja koja natjecatelji prije samog natjecanja slušaju kako bi se mogli lakše natjecati. Prvo predavanje bavi se financijskim tržištima, a predavači su Josip Kokanović i Saša Ivanović iz Admiral Marketsa, nakon čega slijedi predavanje osnova tehničke analize na kojem kao predavači dolazi Filip Špiranec, alumni Financijskog kluba. Nakon toga na rasporedu je webinar o korištenju Metatrader4 platforme preko koje se trguje, a predavač je Josip Kokanović iz Admiral Marketsa. 

Radionice i predavanja
Tehničkom analizom bave se ponovno na četvrtom predavanju, uz sudjelovanje Zdenka Grđana iz Hrvatske udruge za tehničku analizu. Tema petog predavanja također je napredna tehnička analiza u praksi, dok je za kraj ostavljena radionica na računalima, uz predavačku asistenciju Igora Horvatića iz Positive equityja. UTT organizacijski tim sastoji se od 17 članova, koji su raspoređeni u tri tima. Povezuje ih članstvo u Financijskom klubu te želja za razvijanjem vlastitog znanja o financijskim tržištima, kao i širenje znanja na ostale studente. Tim za događaje i sponzore zadužen je za organizaciju predavanja te završnicu, a čine ga Denis Čuljak, Matej Findri, Tijana Kolar, Viktor Novak, Petra Vidović, Filip Vrlec te Lucija Žignić. Josip Bago, Filip Milinković, Tanja Ožić-Bašić te Denis Pavičić čine tim za administraciju zadužen je za pomoć natjecateljima ako imaju nekih pitanja te administrativne poslove koji se vežu uz samo natjecanje.

Za marketinški dio zaduženi su marketing Laura Grlić, Tea Logožar, Aleksandra Lovrić, Leonarda Ostrički, Jelena Palić te Ante Primorac."Prvenstveno nas je sve povezao Financijski klub, svi smo mi redovni članovi. Naša je želja bila razvijati vlastito znanje o financijskih tržištima i ovo je bio idealan projekt za svakog od nas. Kao i u svakom timu, najbitnije je da se dobro zabavljamo i radimo ono što volimo. UTT je idealan projekt za to", kazala je Tanja Ožić Bašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close