Kroz praksu dobivamo priliku da se dokažemo i lakše pronađemo posao

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. siječanj 2017. u 11:42
Lara Dabić upoznala se sa strukturom poslovanja i organizacijskom strukturom Ine/Anto Magzan/PIXSELL

U Ini su svjesni kako mladi danas teško dobivaju priliku za praksu ili prvi posao pa su se uključili u projekt Iskustvo zlata vrijedi.

Nerijetko se može čuti da mladima, a posebno osobama s invaliditetom, do prilike za praksu ili prvi posao na kojem mogu steći početno radno iskustvo nije pretjerano lako doći. Upravo je takva nepovoljna situacija motivirala Inu da se i ove godine ponovno uključi u društveno odgovorni projekt Poslovnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi, poručili su iz te kompanije.

"Čast nam je što imamo priliku sudjelovati u njemu te s Poslovnim dnevnikom i ostalim partnerima projekta pomoći pri senzibiliziranju poslovne zajednice i javnosti o teškoćama zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj", istaknula je direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Ini Vladimira Senčar Perkov. Zbog dosadašnjih iskustava i suradnje na projektu Iskustvo zlata vrijedi, kažu i da se nadaju da će biti u prilici omogućavanja još prilika studentima. "Po završetku prakse mlada kolegica nam je dala pozitivnu povratnu informaciju o stečenim znanjima i vremenu provedenom u našoj kompaniji i kolektivu, a to nam je velika motivacija za daljnji angažman. Bilo nam je drago vidjeti da se kao i svi naši praktikanti i nova mlada kolegica odmah po dolasku odlično uklopila u tim i preuzela radne zadatke uz mentorstvo iskusnijih kolega", poručuje Senčar Perkov. 

Odlična radna atmosfera
Dodala je da su u Ini oduvijek željeli biti poželjan partner koji podupire razvoj i sam aktivno sudjeluje u životu zajednice. Vođeni tim principom, rado i spremno pomažu zajednici brojnim donacijama, podržavanjem projekata od značaja za lokalne sredine, a posebno one namijenjene mladima, djeci i drugim osjetljivim skupinama.  Zadovoljna je i praktikantica Lara Dabić koja je na nekoliko tjedana postala dijelom Inina tima te je za Poslovni dnevnik otkrila da su njena iskustva sudjelovanja u projektu Iskustvo zlata vrijedi više nego pozitivna, a očekivanja premašena. Također, kao i većini njenih kolega, što je ujedno i jedan od najvažnijih razloga pokretanja samog projekta, najvrednije je stjecanje iskustva praktičnog rada i osjećaja da može doprinijeti svojim radom. Kako je navela, radna atmosfera u Ini je bila odlična te je dobila osjećaj pripadnosti kolektivu. 

Dodatna motivacija
"Tijekom projekta u poslovnoj jedinici Upravljanja automobilima, Darko Mravinac, šef jedinice, s kolegama me upoznao sa strukturom poslovanja i organizacijskom strukturom Ine. Također, radila sam i na prezentaciji koju će kolege u koristiti u daljem projektu optimizacije i nabave službenih vozila. Dobila sam i službeni mail, tako da sam se i tako osjećala djelom tima, te ulaz u službeni sustav firme kao praktikant", dodala je. Lara Dabić je posebno naglasila kako se prilikom rada u Ini nije susrela niti s jednom predrasudom, te da se osjećala kao da je oduvijek tamo, a navedeno joj je dodatna motivacija da fakultet završi na vrijeme kako bi što prije mogla početi raditi. Ipak, i sama je svjesna problema mladih na tržištu rada, a u sklopu toga i problema s kojima se posebno susreću mladi s invaliditetom.

 

Dabić

Danas je teško pronaći posao ako nisi vrhunski stručnjak, a da bi to postao potrebna je praksa i godine staža.

"Svima nam je dobro poznato da je danas jako teško pronaći posao ako nisi vrhunski stručnjak u bilo kojem poslu. No, da bi netko postao stručnjak potrebna mu je i praksa, godine staža na određenim poslovima, a to se može postići jedino zaposlenjem do kojega je gotovo nemoguće doći. Posebno je teško nama, osobama s invaliditetom, jer mnoge firme nemaju prilagođene uvjete u kojima bismo mi mogli radno funkcionirati, dok s druge strane imamo poslodavce koji naš invaliditet gledaju s dozom podsmjeha što oni mogu uopće raditi. Zbog toga smatram ovaj projekt izvrsnom šansom nama mladima da se dokažemo da uz trud i želju možemo puno, a s druge strane može poslužiti poslodavcima da se riješe tabua o osobama s invaliditetom.

U svakom slučaju, projekt je hvale vrijedan čak i da se nitko od nas ne zaposli po završetku fakulteta jer, ako ništa drugo, budi svijest poslodavaca o tome da smo i mi društveno korisni ako nam se da šansa za to. Nama mladima, osobito s invaliditetom, daje šansu da steknemo praksu i time si olakšamo traženje posla po završetku studiranja", kazala je Lara Dabić. Iz Ine su poručili da su, osim na sudjelovanje u projektu Iskustvo zlata vrijedi, posebno ponosni i na INA Klub volontera koji je upravo početkom prosinca dobio još jedno priznanje za društvenu odgovornost.

Posebno priznanje Ini
"Naime, svečanim obilježavanjem UN-ovog Međunarodnog dana volontera u Osijeku je 5. prosinca Ini uručeno Posebno priznanje za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva, što je potvrda vrijednosti koju INA i Inini volonteri promiču kroz svoje aktivnosti, ali i obaveza da ovu poziciju cijenjenog i prepoznatog partnera lokalnoj zajednici kontinuirano unaprjeđuje. Od naših projekata u 2016. također bismo željeli istaknuti nastavak dugogodišnje suradnje sa SOS Dječjim selom Hrvatska kao i donacije pedijatrijskim odjelima u čak šest bolnica diljem Hrvatske. Osim toga, nastavili smo s projektima Zeleni pojas i Spajalica u sklopu kojih blisko surađujemo s udrugama građana i obrazovnim i drugim institucijama. Ovakvo zalaganje i aktivnost naših radnika i cjelokupne kompanije u zajednici nešto je što je od osobite važnosti za našu kompaniju jer je društvena odgovornost duboko ukorijenjena u Ininoj dugogodišnjoj tradiciji i kulturi naše kompanije", zaključila je Senčar Perkov. 

Komentirajte prvi

New Report

Close