Kriza je odnijela gotovo 10.000 obrta, ali trend se usporava

Autor: Darko Bičak , 19. siječanj 2016. u 22:00
Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore/Luka Stanzl/PIXSELL

Prema statistici HOK-a, u Hrvatskoj je lani bilo registrirano 76.222 obrta s ukupno 175 tisuća zaposlenih.

Obrtništvo je tradicionalno temelj hrvatskog gospodarstva na kojem bi se i u narednom razdoblju trebao temeljiti svekoliki gospodarski razvoj zemlje, kazala je Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore (HOK). U zadnjih pet godina kriza je odnijela gotovo 10 tisuća obrta i oko 23 tisuće radnih mjesta.

No, Jelić ističe da se zadnjih godina negativan trend usporava i da sada očekuje stabilizaciju. Prema statistici HOK-a, u Hrvatskoj je lani bilo registrirano 76.222 obrta s ukupno 175 tisuća zaposlenih. Najviše obrta je vezano uz usluge koje čine 36,5 posto ili 27.864 obrta, a tu je vodeće ugostiteljstvo s 12.649 registriranih obrta, a slijede ga trgovina i proizvodne djelatnosti. Ako bi se gledalo po županijama, tada najviša obrta imaju Zagreb i Zagrebačka županija u kojima je registrirano 22 posto svih obrta, a otprilike i toliko zaposlenih. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija, Primorsko-goranska i Istarska županija. Glavna tajnica HOK-a naglašava da statistički pad broja obrta ne održava pravo stanje na tržištu jer su mnogi zatvorili obrt da bi radili u sivoj zoni, a čime onda stvaraju nelojalnu konkurenciju legalno registriranim obrtnicima.

"Inspekcije maltretiraju legalne obrte i za najsitnije detalje, dok u susjedstvu rade na crno ljudi koji se nisu dužni držati nikakvih standarda, a inspekcije ih ne posjećuju. Smatram da bi nadzorni organi trebali imati više obzira prema registriranim obrtnicima i istodobno više pažnje posvetiti sivoj zoni i nelojalnoj konkurenciji", navodi Violeta Jelić. Kao najveće probleme obrtništva u HOK-u ističu sve manju potražnju za obrtničkim proizvodima te veliku konkurenciju trgovačkih lanaca koji s jeftinom robom uništavaju ručni rad obrtnikao. Za 2016. Violeta Jelić očekuje da će biti poticajni zakonodavni okvir te bolje poduzetničko okruženje koje će pomoći da obrtnici imaju bolje uvijete rada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close