Krevetima za ljubimce idu u Nizozemsku i Njemačku

Autor: Darko Bičak , 07. ožujak 2017. u 14:34
Krešimir Andričević, vlasnik AB Dizajna/Davor Višnjić/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora tradicionalno organizira i sufinancira obrtnicima nastup u Münchenu sa 70 posto troškova izlaganja.

U Münchenu se i ove godine održava najveći svjetski obrtnički sajam IHM na kojem će tradicionalno nastupiti i hrvatski obrtnici, njih 29 u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.

Kako pojašnjava Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, ovaj sajam je važan jer hrvatskim obrtnicima daje prigodu da idu u korak s europskim i svjetskim trendovima.  "Posebno me raduje što svake godine ima sve više zainteresiranih tvrtki koje žele proširiti poslovanje u izvozu, a istodobno na sajam idu i obrtnici koju su već bili tamo te uvidjeli njegove prednosti", kazao je Ranogajec čiji HOK sufinancira obrtnicima 70% troškova izlagačkog prostora.

Izvozni debi
Zagrebačka obrtnička radnja AB dizajn, koja zapošljava 11 ljudi od čega šest osoba s invaliditetom, nastupa prvi put u Münchenu jer želi svoj biznis proširiti na zapadnoeuropsko tržište, prije svega u Njemačku i Nizozemsku. Kako pojašnjava Krešimir Andričević, vlasnik AB dizajna, njihov asortiman se sastoji od tri segmenta: tekstilne opreme za ugostiteljstvo, promotivnog materijala te programa za kućne ljubimce.

Na najvećem svjetskom obrtničkom sajmu se AB dizajn želi predstaviti upravo ovim zadnjim segmentom. ""Dosad smo uglavnom bili prisutni na specijaliziranim sajmovima u Hrvatskoj, koja je i bila naše glavno tržište. Iako su nam kupci dolazili iz susjednih zemalja, dosad nismo bili značajnije prisutni u izvozu. Plan nam je napraviti web trgovinu koja će omogućiti da šaljemo robu u inozemstvu, a u Nizozemskoj bi željeli otvoriti i svoju podružnicu, vlastitu ili preko partnera. Na sajam u München idemo s idejom da nađemo poslovne partnere. Prije svega specijalizirane trgovine za kućne ljubimce koji bi nudili naš asortiman, posebice naš novi proizvod – krevet za ljubimce", kaže Andričević čiji obrt postoji već 14 godina. 

Novi proizvod
Na obrtničkom sajmu u Münchenu predstavit će se i bjelovarski obrtnik Mato Ervojić sa svojom novom tehnologijom gradnje pomoću lakih čeličnih konstrukcija. Kako pojašnjava sam Ervojić, njegov metalurški obrt pokrenut je 1989., a specijalizirali su se za skladišni namještaj i opremu.

"Tržište nam je uglavnom Hrvatska, a s novim proizvodom bi se željeli pozicionirati u Njemačkoj. Ovo nam je prvi nastup n Münchenu nakon gotovo 20 godina, a očekujemo pronaći partnere za tamošnje tržište, a isto tako i potencijalne investitore", kaže Ervojić čiji obrt zapošljava šestero ljudi. Dodaje da njihovom tehnologijom lake čelične konstrukcije mogu graditi zgrade do visine četiri kata, a sustav omogućuje "zelenu gradnju". Trajnost građevina je oko 150 godina, a tehnologija se uglavnom u anglo-saksonskim zemljama, koristi već 20-ak godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close