Kreditnu potražnju dižu ‘mali i srednji’

Autor: Jadranka Dozan , 10. veljača 2019. u 22:01
Likvidnost i konkurenti potiču 'mekše' uvjete kreditiranja/Patrik Macek/PIXSELL

Kod velikih poduzeća tek prigušen rast interesa za bankovnim zajmovima.

Korporativna potražnja za kreditima u posljednjem se tromjesečju prošle godine povećala zahvaljujući ponajprije kreditnim apetitima malih i srednjih poduzeća, dok je kod velikih u prosjeku uočen blagi pad, pokazuje najnovija anketa o kreditnoj aktivnosti koju kvartalno provodi HNB.

Odgovori banaka sugeriraju i izraženiji porast potražnje kod dugoročnih kredita. Prema njihovim ocjenama, i u prvom kvartalu 2019. očekivani bi rast potražnje ponajprije trebao doći iz sfere "malih i srednjih", a banke pritom računaju s izraženijim rastom onih dulje ročnosti. 

Rezultati ankete sugeriraju i nastavak trenda ublažavanja standarda odobravanja kredita. Udio banaka koje su ih ublažile u zadnjem lanjskom kvartalu bio je osjetno veći nego onih koje su ih postrožile, a isti smjer dominira i u očekivanjima za tekući, ali uz manje izražene pomake kod dugoročnih kredita.

Ublažavanju standarda odobravanja kredita u prošlom su tromjesečju u prvom redu pridonijeli visoka likvidnost, konkurencija te percepcija rizika odnosno gospodarskih očekivanja.

To se, prema odgovorima banaka o uvjetima kreditiranja, odrazilo ponajprije na niže kamatne marže (na prosječno rizične kredite) i naknade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close