Kreće najveći izbor u svijetu biznisa, završnica početkom prosinca

Prošlogodišnji laureati s premijerom Andrejom Plenkovićem i vodstvom Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika/Goran Stanzl/PIXSELL Prošlogodišnji laureati s premijerom Andrejom Plenkovićem i vodstvom Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika/Goran Stanzl/PIXSELL

Kriterij za laureate je da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu u Hrvatskoj.

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. 

To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, prije dvije godine pokrenu izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine. Na ovaj način želi se, kako pojašnjava Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. 

Promotori izvrsnosti
"Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je unatrag nekoliko godina posebno bolna tema", kazao je Šimatović. 

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti. 

 

1-5 ocjene

su kojima će stručni žiri vrednovati kandidate odnosno događaje

Završnica ovog projekta bit će početkom prosinca kada će se dobitnicima dodjeljivati nagrade u četiri kategorije.  Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i gospodarski događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a puno više biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti. 

Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne nagrade.  Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje, ili utjecaj na gospodarstvo, presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. 

Odlučuje žiri, ali i čitatelji
Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima.  Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje.

Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.  U prvom izboru, 2016. godine, za gospodarstvenika godine izabran je Ante Vlahović iz Adrisa, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri. Prošle je godine titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar, dok je stručni žiri gospodarstvenikom godine proglasio inovatora i predvodnika e-mobilnosti Matu Rimca.

Prošlu je godinu obilježila kriza koncerna Agrokor, ali i rekordna turistička sezona, pad javnog duga i stabilnije javne financije s najmanjim deficitom proračuna od pretkriznih vremena. Čitatelji su odlučili da je najvažniji gospodarski događaj 2017. godine odobrenje novca EU za Pelješki most, a stručni žiri je za događaj godine izabrao donošenje i provedbu Zakona o postupku izvanredne uprave. 

Ostanak u Hrvatskoj
Tom su prilikom Mate Rimac i Željko Kukurin istaknuli želju za daljnjim investiranjem. Nakon rekordne turističke sezone i čak 900 milijuna kuna ulaganja u povećanje kvalitete objekata, Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara, istaknuo je da nagradu prima i u ime cijelog turizma, koji je velik pokretač gospodarskih promjena, investitor i izvoznik. Gospodarstvenik 2017. po izboru žirija Večernjeg lista, Mate Rimac, istaknuo je da želi ostati u Hrvatskoj. "Želim razviti najbolji mogući proizvod i vrhunsko radno okruženje. Otvorili smo stotinu radnih mjesta, želim zadržati mlade ljude i zaposliti nove. Već sad zapošljavamo 16 stručnjaka iz cijelog svijeta", kazao je Rimac.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve