Kotlovina, mažoretkinje, OPG-ovi, degustacije, nastup Ivana Zaka…

Autor: Marta Duić , 05. srpanj 2015. u 22:01
Koncert Ivana Zaka/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Tijekom šetnje parkom Erodody, ministri Gordan Maras, Branko Grčić, Tihomir Jakovina i Mihael Zmajlović upoznali su se s OPG i tradicijskom ponudom Jastrebarskog kraja.

Pored edukativnog dijelu Poslovni uzlet u Jastrebarskom, kao i prošle godine ima je niz zabavnih sdržaja -od nastupa kulturno-umjetničkih društvava jaskanskog kraja preko popodnevnih kocerata grupe Od srca do srca i Ivana Zaka.

Program je započeo već oko 11 sata, a tijekom šetnje parkom Erodody, ministri Gordan Maras, Branko Grčić, Tihomir Jakovina i Mihael Zmajlović upoznali su se s OPG i tradicijskom ponudom Jastrebarskog kraja. U šetnju ih je poveo gradonačelnik Zvonimir Novosel, a ministri su čuli sve o ljekovitosti bilja, meda, tradiciji lončarstva i izrade kraluša i tradicionalnog nakita i upoznali svakog od izlagača. Degustirali su zameđenu rakiju, makovnjače i orahnjače nastale po tradicionalnim receptima i čuli kako nastaje svaki kraluš te koliko truda treba za jednu takvu raskošnu ogrlicu.

Koja je tajna dobre kotlovine?

Natjecanje u spravljanju jela

Kotlovina show za sve posjetitelje manifestacije i poduzetnike koji su bili na edukacijama oduševila je sveprisutne i ove godine. Tradicionalni recepti, domaće meso i nezamjenjivi začini koje su iskombinirali natjecatelji iz DVD-ova iz Jastrebarskog i okolice osvojili su i ove godine. ˝Ima ljubavi u njoj, to je osnovna tajna. Naš recept je star 127 godina i prenosi se s koljena na koljeno, a bez temeljca koji mi radimo na bazi nogica, ušiju i svinjskog repa ovo jelo uopće ne bi bilo isto˝, pojasnili su nam članovi DVD-a Jastrebarsko. Inače ovaj DVD je prošle godine pobijedio na Kotlovina showu. Iz DVD-a Vukšin i Šipak kažu da je tajna u mladosti i dugogodišnje iskustvo. ˝Od oca imamo recept, a ključ je da sve bude domaćem, prirodno i jednostavno˝, poručili su. S njima su se složili i u DVD-u Čeglji koji kažu da bez domaćih sastojaka kotlovina nije ukusna. ˝Luk, ljutina, domaće meso i domaća mast. Ako stavite ostale začine to nije vatrogasna kotlovina˝, kažu iz DVD-a Čeglji. Preostali natjecatelji kažu da je ključ dobre kotlovine u nezamjenjivim sastojcima poput sušenih vrganja ili mrkih trubača i u stalnom podlijevanju kvalitetnim vinom.

Dječja radionica

Djeca izrađivala sunčev sustav

I ove godine u organizaciji grada Jastrebarskog organizirana je radionica za djecu. Kako kaže voditeljica radionice, Nikolina Ribarić, polaznici su mogli birati između zadataka, sunčev sustav, vjetrometar ili hranilice za ptice. Sve što se napravi donirat će se kao edukativni materijali za područne škole. ˝Cilj radionice bio je promovirati prirodoslovlje i motivirati djecu za prirodne znanosti. Budući da inače vodim male znanstvenike u suradnji s gradom sam odlučila održati ovu radionicu˝, kaže Nikolina Ribarić, voditeljica radionice. Temeljem modela sunčevog sustava koji im je bio izložen djeca su izradila sustav iz priručnih materijala poput papira, čaša i plastičnih boca. Osim toga od plastičnih boca radili su hranilice za ptice koje su obložili bršljanom, a od čaša i boca složili su vlastite umanjene vjetrometre. Uz ovo zanimljivo znanstveno druženje djeca su uživala u Dukatino jogurtima.

Komentirajte prvi

New Report

Close