Korica je rival masovnoj proizvodnji

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. siječanj 2017. u 15:36
Vlasnica Korice Ivana Urem Marohnić koristi posebnu recepturu /Žarko Bašić/PIXSELL

Realizaciju projekta pekarnice čiji kruh nema aditiva pomogli su HBOR i HAMAG-BICRO.

Tragom ideje da potrošači imaju pravo znati kako se radi te od kuda dolazi njihova hrana, nedavno je u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici otvorena craft pekarnica Korica. Svakodnevnoj namirnici poput kruha mjesto u niši visokokvalitetnih premium proizvoda dodijelila je vlasnica Korice Ivana Urem Marohnić koja je poslovnu ideju i koncept, kao i recepte razvijala preko pet godina.

"Kao ljubitelj dobre hrane nisam mogla dokučiti zašto se u Zagrebu ne može kupiti prvoklasan kruh, a pekarnica ne nedostaje", kaže. To je bio i motiv da pokrene Koricu, od ostale ponude na tržištu različitu, kaže, po namirnicama lokalnih dobavljača, ručnoj obradi pekarskih proizvoda tradicionalnom metodom koja podrazumijeva korištenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina te nultoj toleranciji prema korištenju aditiva i pojačivača. Napominje da fermentacija tijesta i do 48 sati rezultira bogatstvom okusa i drukčijom teksturom tijesta. Pokretanju vlastita biznisa prethodile su posjete najboljim pekarnicama diljem Amerike i Europe, razgledavanje pogona, kontaktiranje s proizvođačima opreme, dobavljačima sirovina, eksperimentiranja…

U realizaciji ideje, dodaje Marohnić, pomogli su HBOR i HAMAG-BICRO, a uložen je maksimalan iznos dostupan kroz program kreditiranja poduzetništva žena i još toliko vlastita novca. Rezultat je, kaže, činjenica da je Korica mala pobuna protiv masovne produkcije i uvoznih polusmrznutih proizvoda. "Kao potrošači zakinuti smo za prvu klasu proizvoda, u odnosu na ono što isti trgovci u ne tako dalekom zapadnom susjedstvu nude", tvrdi. Korica zapošljava 10 osoba, od konkurencije ne strahuju jer smatraju da je došlo do senzibilizacije tržišta i povećane brige potrošača o kvaliteti hrane koju konzumiraju.

"Fokusirana sam na stabilizaciju poslovanja i održanje kvalitete ponude i maksimizaciju originalnog koncepta. Imam više scenarija za budućnost. Svaki uključuje visoki standard koji nije spojiv s masovnošću i zato ostaje za vidjeti koji od scenarija će najbolje očuvati i razvijati te vrijednosti", zaključila je Urem Marohnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close