Kompletna industrija osiguranja mora se prilagoditi novim zakonskim okvirima

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe osiguranja

Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe osiguranja.

Prema predviđanjima Hrvatske narodne banke, i u godini pred nama očekuje se rast realnog BDP-a i to otprilike istim tempom kao i do sada.

Pozitivne promjene u gospodarstvu donose i oporavak tržišta rada. S druge strane, Hrvatska se nalazi na putanji trajnog smanjenje broja stanovništva čemu doprinosi ne samo pad nataliteta, već i porast iseljavanja u druge zemlje Europske unije. Stoga je prijeko potrebno ovakvom trendu pristupiti vrlo ozbiljno i odgovorno te raditi na mjerama zadržavanja kvalitetnih radnih kadrova u Hrvatskoj. Tome bi svakako pridonijele i neke strukturne reforme, poput smanjenja poreznog opterećenja rada čime bi poslodavci mogli radnicima ponuditi veće neto plaće i postati konkurentni poduzećima na tržištu Europske unije.

Suprotno, u 2019. godini možemo očekivati još veće izazove na tržištu rada jer nedostatak radnika već sada počinje predstavljati jedan od najvećih problema za gospodarstvo. Kao jedno od rješenja ovdje se nameće automatizacija procesa rada uz pomoć tehnologije. Međutim, za sektor kao što je osiguranje, ovakva rješenja nisu značajno primjenjiva, jer zbog kompleksnosti proizvoda osiguranja, prodaja u našem sektoru još zahtjeva dosta izravnog kontakta između prodavača i klijenta.

U Graweu se možemo pohvaliti kako je 2018. za nas bila još jedna uspješna poslovna godina u kojoj bilježimo rast u svim segmentima osiguranja, što nam govori da smo na dobrom putu i da primjenjujemo procese i pristup radu koji nam omogućava rast.

S druge strane, vjerujemo da će većina procesa prolaziti kroz promjene u skladu s promjenama na tržištu rada, a u osiguravateljnom sektoru to prije svega znači prilagodba novim zakonskim okvirima. U tom pogledu, pred cijelim osiguravateljnom sektorom nalazi se izazov zvan Direktiva o distribuciji osiguranja, koja bi trebala uskoro ući u primjenu s novim Zakonom o osiguranju. Ipak, s obzirom na dosadašnje iskustvo koje imamo i dijelimo s drugim zemljama članicama unutar koncerna, vjerujemo da ćemo se uspješno prilagoditi novitetima i nastaviti s rastom i u sljedećoj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close