Koji su razlozi kumovali da se i Elkom iz Ivanca nađe na listi neisplatitelja plaća?

Autor: Suzana Varošanec , 20. srpanj 2014. u 22:00
Mirko Habek, Elkom

Mirko Habek kao razloge navodi otpis ili dugoročnu rezervaciju i protupravnu naplatu bankarske garancije.

U posljednjih godinu i po dana zbog stanja u građevinskom sektoru, u kojem nam je šest tvrtki dužnika prijavilo predstečajnu nagodbu, morali smo otpisati ili dugoročno rezervirati oko 26 milijuna kuna.

Osim toga, na jednom inozemnom projektu, tvrtka je postala žrtvom protupravne naplate bankarske garancije u visini od 3,900.000 eura, što je i bio okidač blokade računa u travnju. Nakon neuspješnog dogovora s nekolicinom ključnih vjerovnika da se račun tvrtke odblokira (na što smo uzaludno potrošili gotovo dva mjeseca), po sili zakona smo morali prijaviti predstečajnu nagodbu. Do usvajanja privremene mjere deblokade žiro računa, nisu se mogli steći niti tehnički uvjeti potrebni za isplatu plaća. Po nedavnoj deblokadi žiro računa isplatili smo jednu zaostalu plaću za 231 djelatnika, usprkos činjenici da nam je za isplatu mjesečne bruto plaće potrebno osigurati više 2,3 milijuna kuna.

A radnici? 
Tvrtka je oduvijek cijenu rada valorizirala na adekvatan način, tako da je sve do kraja prošle godine, tvrtka za svojih 260 djelatnika na inozemnim gradilištima isplaćivala plaće u neto visini od 2200 do 4000 eura, a do travnja je uredno isplaćivala plaće u Hrvatskoj u prosječnoj neto visini od 7600 kuna. 

Što mislite o listi? 
Lista koja je izašla je tendenciozna, jer nije istina da nismo isplatili plaće od siječnja do svibnja kako se implicira, nego nismo isplatili dio plaće za travanj i za svibanj. Lista je i krajnje nepravedna jer nisu obuhvaćene tvrtke koje su od prije u predstečajnim nagodbama ili tvrtke koje su sve plaće stavile u predstečajnu ili stečajnu masu. Praktički se radi o listi na kojoj su samo tvrtke koje su u likvidne probleme ušle u zadnjih nekoliko mjeseci, a nema mnogih tvrtki koje su glavni uzrok zbog kojih su se tvrtke na listi našle u problemima s likvidnošću. Svima njima već je oprošten velik dio poreznog duga, dok prozvani Elkom za sve vrste poreza i doprinosa nema nikakvo dugovanje! Kroz predstečajnu nagodbu pokušati ćemo vratiti povjerenje investitora i svih ostalih partnera. Ne želimo i nećemo tražiti od bilo kojeg djelatnika da radi ukoliko ne vidimo izvor sredstava iz kojeg ćemo mu isplatiti plaću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close