Ključ uspjeha leži u prilagođavanju izazovima energetske politike i tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa/ IGOR KRALJ/PIXSELL

Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa.

Janaf je tijekom 2018. nastavio s provođenjem strategije diverzifikacije poslovanja prema skladištenju. Ona je rezultirala je više nego dvostrukim povećanjem ukupnog skladišnog kapaciteta u posljednjih pet godina.

Krajem 2018., završetkom gradnje tri spremnika za naftu na Terminalu Omišalj, ukupni skladišni kapacitet bit će 1,94 milijuna m3  za naftu i 222.000 m3 za njezine derivate. Zahvaljujući ulaganju u nove kapacitete koriste se razdoblja tzv. contango situacije na tržištu, jer u uvjetima očekivanja rasta cijena nafte, ali i povećanja transporta, raste potražnja za skladištenjem uz pojavu novih kupaca. U 2019. očekuju se nova ulaganja u modernizaciju naftovodno-skladišnog sustava, kao i nastavak pripreme te gradnje spremničkih kapaciteta.

Završetak rekonstrukcije i dogradnje infrastrukture Terminala Omišalj pridonio je poboljšanju učinkovitosti operacija na Terminalu i većem iskorištenju kapaciteta te otvorio nove poslovne prilike. Isti učinak imala je i realizacija projekta od zajedničkog interesa EU "Naftovodi Janaf- Adria" koji doprinosi sigurnosti opskrbe naftom Mađarske, Slovačke i Češke Republike diverzifikacijom uvoza nafte iz pravca Omišlja, što je jedan od ciljeva energetske politike EU.

Većina rafinerija koje koriste sustav Janafa povećala je preradu nafte te je transport 2018. dosegao 8 milijuna tona i najveći je u 27 godina s blagim trendom rasta. Provođenje politike sigurnosti opskrbe moglo bi dovesti do rasta tržišnog udjela u uvozu nafte iz pravca Omišlja za države koje nemaju pristup morskim energetskim putevima, što doprinosi rastu izvoza hrvatskog gospodarstva i jačanju strateške energetske pozicije u europskoj energetskoj mreži. 

Zbog neizvjesnost kretanja cijena na tržištu nafte, kao i utjecaja političkih zbivanja, Janaf ulazi vrlo oprezno u 2019. dajući prednost novim investicijama, učinkovitijem korištenju kapaciteta i smanjivanju troškova te daljnjem poboljšanju kvalitete usluga, a sve u cilju nastavka uspješnog rasta i razvoja poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close