Klasteri ostvaruju više od trećine BDP-a

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2017. u 22:00
Organizator konferencije Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera

Projekt “Hrvatska kupaonica” ogledni je primjer uspješnog udruživanja proizvođača.

U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera uz potporu drugih hrvatskih klastera, Hrvatske gospodarske komore (HGK) kao i partnera iz zemalja u regiji u Dubrovniku je održana vrlo uspješna i korisna Konferencija o klasterima u jugoistočnoj Europi, na kojoj su ostvareni brojni međunarodni kontakti jer je većina sudionika pokazala interes za projekte EU, zajedničko apliciranje i prijavu na natječaje.

Veliko zanimanje izazvali su projektni prijedlozi talijanskog klastera Marche Manufacturing, koji traži partnere s ove strane Jadrana, pogotovo u bio-baziranim industrijama. Predstavnici grčkog Quality Foundation izrazili su spremnost za uključivanje u postojeće projekte. Svoje projektne kapacitete predstavili su CEKOM Spin Valis, Drvni klaster Hercegovine i crnogorski drvni klasteri iz Žabljaka, Rožaja i Berana. Svi su ocijenili kako im nedostaju mogućnosti za umrežavanje, stoga su konferenciju iskoristili za razmjenu sektorskih informacija među klasterima. Da su klasteri iznimno važni potvrđuje i činjenica da hrvatske tvrtke umrežene u klastere ostvaruju više od trećine BDP-a, istaknuto je.

 

Gumilar

Građevinski otpad sada promatramo kao važan razvojni resurs i klaster pomaže tvrtkama to shvatiti i primijeniti.

"Nadležne institucije su do sada poticale poslovno povezivanje pa je u Hrvatskoj proteklih godina uloženo 27 milijuna kuna u umrežavanje 504 tvrtki koje ukupno zapošljavaju 25.000 radnika", istaknula je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT pri HGK-a. Kao rezultat konkretnog poslovnog povezivanja u HGK istaknut je i projekt Hrvatska kupaonica, "realni klaster" koji je nastao udruživanjem hrvatskih proizvođača kupaoničke opreme, a koji će zajednički nastupati prema potencijalnim kupcima u regiji i inozemstvu. U potrazi za partnerima je i srpski Klaster zelene gradnje. Građevinski sektor je sve konkurentniji, iako većinu velikih građevinskih poslova u Srbiji dobivaju stranci, istaknula je Ivana Lukić.

Zapažene nastupe imali su i Klaster zdravstvenog turizma iz Hrvatske i Turistički klaster Hercegovine, čije aktivnosti mogu mobilizirati resurse mnogobrojnih industrija i uslužnih sektora. Istaknute inicijative digitalizacije gospodarstva predstavili su i predstavnici ICTVa, Hrvoje Strepački iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, koji je govorio o modelu horizontalnog povezivanja ICT industrije i drugih sektora te Krešimir Budiša iz Jadranskog ICT klastera. Nominirani klaster menadžeri predstavljali su inicijative, ciljeve i aktivnosti, a sudionici su nakon ocjenjivanja kao najuspješnije istaknuli rad Vojvođanskog ICT klastera Milana Šolaje, hrvatskog Klastera poljomehanizacije, kojeg vodi uspješan promotor klasterizacije Željko Erkapić i Slovenskog gradbenog grozda Vladimira Gumilara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close