‘Kina je prilika i za hrvatska poduzeća’

Autor: Darko Bičak , 15. siječanj 2018. u 14:18
U devet mjeseci 2017. naš izvoz u plusu 67,2%/FOTOLIA

HGK izdao vodič za naše kompanije koje su u pohodu na Daleki istok.

Kina je drugo najveće gospodarstvo u svijetu, iza SAD-a, te prilika za sve zemlje koje traže nova tržišta, pa tako i za Hrvatsku.

Zbog toga je Hrvatska gospodarska komora (HGK) u petak predstavila svojevrsni vodič za hrvatske gospodarstvenike o tome što je Kina i kakve prilike nudi.

Dokument "NR Kina – Informacija za potencijalne izvoznike" je analiza koja sadrži podatke o stanju i kretanju kineskog gospodarstva, najvećim tvrtkama, poreznom sustavu i poreznim opterećenjima, stanju kineskog tržišta u globalnim komparacijama, rizicima poslovanja, poslovnim običajima, robnoj razmjeni, važnijim sajmovima u Kini te o potencijalu rasta hrvatskoga izvoza u Kinu. Projekt su svojim iskustvima i informacijama uvelike pomogli Veleposlanstvo Hrvatske u Pekingu i Veleposlanstvo Kine u Zagrebu.

Analiza otkriva da je Kina dugi niz godina jedno od najbrže rastućih gospodarstva, a u razdoblju od 1980. do 2016. je imala prosječnu godišnju stopu rasta od 9,7%. Kao posljedica takvog rasta Kina je postala i drugi najveći globalni uvoznik, kako sirovina tako i niza drugih proizvoda, te postala nezaobilazno tržište svih zemalja koje svoj rast temelje na robnom izvozu.

Pozitivni pomaci vidljivi su i kod poduzetnika u Hrvatskoj jer je vrijednost robnoga izvoza prema Kini u 2016. bila gotovo 50% veća nego u 2014. , a u prvih devet mjeseci 2017. izvoz je povećan za čak 67,2%. Rastu trgovinske suradnje trebalo bi pomoći i novo predstavništvo HGK u Šangaju koje je otvoreno prije mjeseca dana. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Romel, 16.01.2018. u 21:01
Kina je prilika i za hrvatska poduzeća

I EU i Indija i Afrika , Amerika Sjeverna i Južna ,bivši SSSR,Indokina…..
Sve su to prilike.
Sve je tu. Samo nam fale poduzeća.

Izgleda da vi još živite u prošlosti pa vam poduzeća još nisu izašla iz mentalnog sklopa! Vi bi izgleda ipak najrađe imali “preduzeća”?!

New Report

Close