Kako komentirate to što se od 1. siječnja 2015. uvodi PDV na građevinsko zemljište?

Autor: Marta Duić , 22. prosinac 2014. u 22:00
Dubravko Ranilović, Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK

Dubravko Ranilović uvođenje PDV-a na građevinsko zemljište ne vidi kao neku vijest jer je riječ o zakonu starom godinu dana.

Ne shvaćam zašto je to sada uopće postalo vijest jer je riječ o zakonu starom godinu dana, pretpostavljam da je to zato što se bliži datum kada će skupiti na snagu.

U tom zakonu je sve jasno, nema spornih točaka i on nije nikakva novost. Ako je riječ o zemljištu koje nije u vlasništvu fizičke osobe, odnosno ako je osoba koja je vlasnik zemljišta u sustavu PDV-a, tada se sukladno tome plaća PDV na zemljište. Za novosagrađene stanove koji se prodaju krajnjim  korisnicima na jednu petinu se također plaća PDV, što je kada se zbroji trošak svega 4 posto. Za taj porez je najviše zaslužna politika Europske unije koja na te stanove gleda kao na novi proizvod, a sve ovisi o tome kako će tržište reagirati.

Kako će to utjecati na cijene stanova na tržištu?
Mislim da spomenuti PDV neće utjecati na cijenu stanova, barem neće bitno. Tržište će to regulirati kako mora, ali smatram da neće biti većih pomaka ili promjena u cijenama. Ako ste fizička osoba za vas PDV na zemljište ni ne postoji, on vrijedi za pravne osobe. 

Kako država može pomoći tržištu nekretnina?
Naša država bi trebala iz temelja mijenjati gospodarstvo kako bi svim građanima vratila optimizam i podigla im  moral. Mi smo do sada slali razne prijedloge i mjere koji se tiču smanjenja poreza. U današnje vrijeme kada banke teško financiraju stambene gradnje nije jednostavno na ovom tržištu. Hrvatskoj trebaju visokokvalitetni projekti koji će vratiti optimizam tržištu nekretnina. Vi danas možete potpisati stanogradnju, ali veći problem je taj što nitko neće kupiti stan pa čitav posao djeluje uzaludno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close