Kako komentirate što je Hrvatska na začelju EU u industrijskoj konkurentnosti u izvješću EK?

Autor: Suzana Varošanec , 14. rujan 2014. u 22:00
Petar Lovrić, HUP

Petar Lovrić smatra da to nije ništa čudno i da je pozicija RH na začelju zaslužena.

Tome se ne treba čuditi, HUP sve vrijeme upozorava na loše poslovno okruženje, ali očekivani rezultati i provedba izostaju tako da je i ta pozicija zaslužena.

U toj posljednjoj skupini u društvu sa Slovenijom, Bugarskom, Maltom i Ciprom, Hrvatska se upravo našla zbog skromne i stagnirajuće ili opadajuće razine konkurentnosti na temelju niza indikatora. Riječ je o najlošijem okruženju za poslovanje. Hrvatska je i u izvješću Doing businss 2014. Svjetske banke iza svih članica EU, uz iznimku Malte. HUP sve vrijeme upozorava da je okruženje loše, a po srijedi niz uzroka, od prenormiranosti do promjene  pravila igre svaki dan. Kad Vlada kaže da će pomoći, mnogi se uplaše da će biti gore.

U izvješću se ipak ističe i napredak na području poslovnog okružja i javne uprave, posebice smanjenja regulatornog tereta…
Postoje i mjere koje treba pohvaliti. Mislim da se to u prvom redu odnosi na pojednostavljeni postupak osnivanja tvrtki za deset kuna, kao i na kraću procuduru. Pored jednostavnih d.o.o.-a, otvorena je i mogućnost da inspekcija rada više ne nastupa isključivo represivno prema poduzetniku, nego i edukacijski, tj. preventivno. Inače, 28 godina sam poduzetnik, a svakome bih volio dati da iščita sve što mi moramo, a da ne govorimo o problemima u primjeni koji postoje zbog dvosmislenosti. 

Kad će poduzetnici snažnije početi koristiti fondove EU koji su velika prilika za uklanjenje ključnih uskih grla za rast? 
To ne ovisi o poduzetnicima, nego o Vladi i njezinima administrativnim kapacitetima da usvoji sve programe za pristup fondovima. Na žalost, jako je malo raspisanih natječaja za strukturne fondove. Sad su jedan otvorili ministri Mrsić i Maras, vrijedan je nešto više od 18 milijuna kuna, a očekuje se golem interes jer su poduzetnici 'gladni'.

Komentirajte prvi

New Report

Close