Kako komentirate rezultate ILO-a prema kojima je stopa nezaposlenosti u RH pala na 18,1%?

Autor: Marta Duić , 05. srpanj 2015. u 22:00
Saša Jurković, Posao.hr

Saša Jurković smatra da je pad stope nezaposlenosti samo jedna kap u moru.

Zanimljivo je da se konstantno koriste dvije različite metodologije, no ako su se barem približno analize Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Međunarodne organizacije rada barem malo uspjele uskladiti to je sjajna vijest.

Iako bi zdrava logika trebala nalagati da se držimo standarda i metodologije Europske unije budući da smo njena članice već dvije godine, ali kod nas metodologija varira. Važno je da se u potpunosti usklade inače nitko neće znati što je od tih podataka stvarno stanje i na koje se podatke osloniti i računati. 

Koji su od tih podataka 'točni'? 
Kao što sam već rekao smisleno bi bilo da se koristi jedna metodologija i to ona europska, a zašto su prisutne te metodološke razlike zaista ne mogu reći, no to svakako nije korisna stvar.

Koliko je važna činjenica da kontinuirano imamo snažan pad broja neaktivnog stanovništva? Što na to utječe?
Sve je to povezano s stalnim promjenama na Zavodu za zapošljavanje, ulasci, izlasci, brisanja, sve te stalne promjene koje se događaju u tim evidencijama na dnevnoj bazi. 

Mislite li da je ovaj pozitivan pomak doista znak puta prema opravku? 
Iako je do tog pomaka došlo neposredno prije sezone i sada kada je turistička sezona u jeku se samo nastavlja, ovaj pomak nam je znak da cijela ta priča ide nabolje. Iskreno, bilo je i vrijeme da dođe do promjena, ali i dalje je sve to promjenjivo. Sve je to samo jedna kap u moru i to zapravo nije stabilan rast. Sve to rezultat je rada, točnije nerada vladajućih, a da su vukli kvalitetnije poteze, rezultati bi bili daleko bolji od ovih koje sada imamo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close