Kako komentirate povećanje izvoza od 4,2 mlrd. kuna u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine?

Autor: Luka Vojvodić , 10. rujan 2014. u 22:00
Stjepan Sever, Metalac Sever

Stjepan Sever razloge povećanju izvoza vidi u ulasku RH u Europsku uniju.

Na primjeru moje tvrtke mogu reći da je ulazak u Europsku uniju stvorio veće mogućnosti za izvoz.

Hrvatsko tržište je premalo za mnoge proizvode i otvaranjem tržišta Europske unije pružila se prilika za rast. Držim da nam je od ulaska 2013. godine Njemačka najveći partner i veliko tržište. Mislim da je to potaknulo poduzetnike da se aktiviraju i postanu konkurentniji, budući da bez toga ne bi mogli uspjeti na europskom tržištu. 

Znači li ovo povećanje izvoza pozitivan trend koji bi se mogao nastaviti?
Teško je predviđati, pogotovo zbog promjena koje se događaju na svjetskoj razini. Posebno je danas važno koja će nam tržišta biti otvorena ili koja će biti zatvorena. Tako da se ne usudim davati nekakva velika predviđanja, a teško mi je reći i za moju tvrtku kako će poslovati kroz dvije ili tri godine. Vidimo kako država rebalans proračuna radi nekoliko puta godišnje baš zbog takvih neočekivanih promjena. 

Daje li država dovoljno subvencija izvoznicima?
Za moju tvrtku kriza je završila 2013. godine jer smo na vrijeme uspjeli sudjelovati u natječajima i dobivati državnu potporu. Naravno, bilo bi puno bolje da su potpore bile veće, ali ne možemo gledati na njih kao zaradu, nego kao na sredstva koja omogućuju zaradu. Moja tvrtka je zadovoljna dobivenim subvencijama i svjesni smo da moramo ulagati u konkurentnost želimo li ostati među hrvatskim izvoznicima i dalje uspješno poslovati na inozemnim tržištima, kao i većina uspješnih izvoznika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close