‘Srbija otprilike sedam puta više od nas radi s Albancima i izvozi na njihovo tržište’

Autor: Marta Duić , 14. siječanj 2015. u 16:47
Stjepan Šafran; Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Kao poduzetnik već desetak godina pokušavam stupiti na to tržište.

Prijedlog uske suradnje koju Albanci žele ostvariti s Hrvatskom bi stvarno trebao biti privlačan svim poduzetnicima, kaže Stjepan Šafran  iz Metal Producta, odgovarajući na pitanje Poslovnog dnevnika kako komentira posjet albanskog veleposlanika HGK. Smatra li d aje albansko tržište prilika za nas? Evo njegovih odgovora:

Njihovo tržište je za nas otvoreno, ali za sada neiskorišteno. Albanija se trenutno nalazi u zanosu tehnološke obnove i mi to moramo znati iskoristiti jer je potencijal tog tržišta zaista velik. Srbija otprilike sedam puta više radi s njima i izvozi na to tržište od nas.

Kakva su vaša iskustva na tom tržištu? 

Kao poduzetnik već desetak godina pokušavam stupiti na to tržište i imao sam uspjeh, ali su u pitanju bili mali koraci. Sada su nam zbog ulaska u EU i spleta okolnosti stvoreni potpuno novi uvjeti za suradnju s Albanijom. Prije godinu i pol u suradnji sa sedam tvrtki osnovao sam predstavništvo, mi funkcioniramo tako da istražujemo njihovo tržište i tražimo potencijalne suradnike. Njihov veleposlanik  Ilir Melo je želio da i ja dođem na sastanak u HGK baš zbog toga što sam s njima dugo u kontaktu i upoznat sam s trenutnom situacijom. Veleposlanstvo planira još jedan posjet Hrvatskoj u ožujku, a naravno u planu je i naš posjet Albaniji. Oni žele da suradnja i ciljevi budu napravljeni što bolje i da čitava ta priča ide u oba smjera.  

Koje su prednosti i potrebe albanskog tržišta?

U Albaniji sada vlada potpuno nova klima i oni se sve više okreću zemljama EU. Kod njih se na svakom koraku vidi da ste dobrodošli. Područja energetike, poljoprivrede, prometne veze, turizam – potrebe tržišta su velike. Na nama je da napravimo dobru infrastrukturu i plan. Iz svog iskustva s njima mogu reći da od svih zemlja EU oni Hrvatsku smatraju pravim uzorom i partnerom.  

Komentirajte prvi

New Report

Close