Kako komentirate podatak Eurostata da su stanovi u Hrvatskoj pojeftinili 9,7%?

Autor: Darko Bičak , 13. srpanj 2014. u 22:00
Dubravko Ranilović, Kastel-Zagreb

Dubravko Ranilović ne vidi ništa čudno u tome jer cijena nekretnina pada unazad šest godina.

Već je šest godina vidljiv trend pada cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Svake godine bilježimo pet do šest posto niže cijene nego u godini prije. Situacija na tržištu je dosta loša i malo se trguje. No, s druge strane, teško je reći da su realne cijene nekretnina bile one iz 2008. godine ili su to one od danas. Stvar je u tome da moramo definirati što mi očekujemo od tržišta. Vidljivo je da je ove godine došlo do stabilizacije tržišta i očekujem da će se taj trend nastaviti.  

Postoji li bitna razlika između ponude i cijene nekretnina u kontinentalnoj Hrvatskoj i na Jadranu? 
Trendovi na jednom tržištu su u pravilu slični na svim područjima, naravno uz stanovite specifičnosti. Cijene nekretnina su bile jednako visoke u Zagrebu kao i na Jadranu. Isto tako, slabiji interes i niže cijene karakteriziraju zadnjih godina oba ova glavna područja tržišta nekretnina.  

Jesu li državne mjere, poput revitaliziranog POS-a i poticaja za energetsku učinkovitost imale kakvih pozitivnih efekata na tržište? 
Svaka državna mjera u ovom sektoru je pozitivna i ja je pozdravljam. Nekih sitnih efekata je bilo, no teško je očekivati da to može dovesti do ozbiljnog oživljavanja tržišta. 

Vidite li izlazak iz krize? 
Ova kriza je napravila veliku selekciju tržišta – dio najkvalitetnijih i najelitnijih nekretnina je zadržao svoju cijenu i one imaju svoje tržište. Drugi par rukava su ostale nekretnine koje su često bile i precijenjene. Za očekivati je oporavak oko 2016., no teško je očekivati povratak na cijene od prije šest godina. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

40% cijen je gradnja ( za 500 E, gradnja više srednje klase )
15% zemlji[te ( po kvadratu )
25% dozvole, projekti, sva terečenja m2
a cijena “prodaje” – manipulacije i tko koga prevari!!!
zašto gospon ne kaže izračun cijen kvadrata, A ZNA?????
Laprda bez veze![emo_smijeh]
svi pametni, sposobni a praživljavaju i nemaju za kiflu???


Neo
tko priča o gradnji za zaradu?? moj članak se odnosi na realnu cijenu gradnje koja je mene koštala.


ajde sad na tu svoju cijenu dodaj cijenu priključaka (min 30tis kn za zg), cijenu komunalnog doprinosa (ovisno od zone za zg 70-180kn pom3 brutto površine) to ti je daljnjih 33000kn (za brutto 300m2 u trećoj zoni) ili 54000 za 1 zonu…
Pa onda imaš arhitekta od 12-20€ po m2, pa imaš nadzor koji ti uzme 1000 do 2000€ za obiteljsku kuću, i onda imaš kao najveću stavku kupnju zemljišta koja u zg u to doba nije bila ispod 200€, a bogami neke lokacije su išle i do tisuću…Neko minimalno zemljište od 400m2 koštalo te min 80000€
I na kraju uračunaj svoje silne sate i toškove (gorivo i dr) koje si uložio da to napraviš.
I sad to sve zbroji pa vidi da li si ispod 1000€ po m2

Investitor, ne graditelj. Investitor veže svoj novac na red veličine 3 godine. Ako uzima 25% godišnje na kapital, to je cca 100% u 3 godine.

Vaš slučaj spada u prvi scenario kojeg sam opisao, s time da ste očito platili premije (skupo zemljište, materijal….) svuda.

Neo
tko priča o gradnji za zaradu?? moj članak se odnosi na realnu cijenu gradnje koja je mene koštala.

Graziani
zašto bi graditelj “morao” zarađivati 100%? Ja sam platio 1000EUR/m2 u Zagrebu ključ u ruke s materijalm više srednje klase kojeg sam sam odabirao. To je kompletna cijena uključujući zemljište u Maksimiru. Graditelj ima čistih 43% zarade. To što se čeka bla, bla, bla isto se može riješiti kad bi svi željeli čist račun. Drugo je pitanje tko i zašto ga ne želi a sigurno je da ga plaća samo i jedno kupac. Nema nikakve osnove da cijena kvalitetne gradnje u Zagrebu bude veća (i s izvrsnom zaradoma graditelja) iznad 1000 EUR. No druga je stvar što oni koji plaćaju više ne plaćaju svojim, pošteno zarađenim novcem.

New Report

Close