Kako komentirate odustanak Vlade od outsourcinga i kreiranje nove državne tvrtke?

Autor: Ana Blašković , 19. lipanj 2014. u 22:00
Josip Delaš, APIS

Josip Delaš nije posve uvjeren u spin-off model te upravljivost državne megatvrtke.

Outsourcing je dobro rješenje za privatni sektor.

Dok sam bio na čelu Karlovačke banke s mandatom rezanja troškova proveli smo outsourcing i brzo uspjeli smanjiti troškove oko 15-ak posto. Država je, po mom mišljenju, malo drugačija priča, no kad je u pitanju spin-off i kreiranje velike tvrtke s tisućama zaposlenih nisam siguran da se njome može upravljati na pravi način. Čini mi se da jednadžba, u kojoj će svi ostati raditi uz sva prava, ali da će to u konačnici biti jeftinije, ne stoji.

U čemu je razlika privatnog i javnog sektora? 
U privatnom sektoru možete reagirati brzo i postavljati uvjete. S druge strane, državne tvrtke imaju obvezu traženja dobavljača putem javnih nabava. To je proces koji može potrajati nekoliko mjeseci, a konačan rezultat može ispasti skuplji. Javne nabave dobre su jer se time utječe da se javni sektor zaštiti od zloupotreba, ali istodobno sprečavaju direktno spuštanje cijene pogodbama što privatnici mogu raditi.

Što je po vama dobro rješenje?
U tvrtkama u kojima nema puno posla outsourcing je dobro rješenje, a u ostalima se uštede mogu provesti povećavanjem efikasnosti. 

Jesu li outsourcing prijetnja povjerljivim podacima kao što tvrdi ministar Vedran Mornar? 
Ne vjerujem. U svakoj tvrtki, bilo da imate svoje zaposlenike ili vanjsku uslugu uvijek se može dogoditi da povjerljive stvari iscure ako ih ne čuvate. 

Komentirajte prvi

New Report

Close