Kako komentirate ocjenu švicarskog instituta IMD da je Hrvatska na dnu svjetske konkurentnosti?

Autor: Darko Bičak , 28. svibanj 2015. u 22:00
Đuro Paćin, Prvomajska

Đuro Paćin ne vidi ništa sporno u tome jer uvjeti poslovanja postaju sve gori, a troškovi države se prelamaju na leđima gospodarstva.

Činjenica je da nam uvjeti poslovanja ni do sada nisu bili sjajni, a čini mi se da idemo još prema gorem.

Ne shvaćam "na čemu je" potpredsjednik Vlade Branko Grčić sa svojim najavama kako mi danas izlazimo iz recesije. Da je malo bolje upoznat sa situacijom na terenu, vidio bi da se poduzetnici sve teže posluju, a glavni razlog za to je skupa država. Stalno se povećava državna potrošnja i ti troškovi idu na leđa gospodarstvu. 

U kojim segmentima se hrvatska konkurentnost najviše pogoršala?
Mi se mjesečno zadužujemo za 1 do 1,2 milijarde kuna ili eura, svejedno. Država je sve skuplja, vlada nekompetentna, a porezna i parafiskalna opterećenja sve veća. Za primjer navodim situaciju da u našoj tvrtki samo za službene automobile moramo na mjesečnoj razini plaćati 1500 kuna RTV pretplate. Tko je tu lud? Zbog skupe države je cijena svega visoka i mi s njom teško možemo biti konkurentni na tržištu. Konkretno naša tvrtka ima sreću što joj je tržište čitavi svijet, a gotovo da i nemamo konkurencije u svojoj branši pa se uspijevamo nekako održati. 

Kako bi se situacija mogla popraviti i Hrvatska postati poželjno i konkurentno poslovno okruženje? 
Smatram da je prije 15 godina bilo šanse da se naprave neki koraci koji bi donijeli boljitak. Čak da se i prije 4-5 godina krenulo u ozbiljne reforme danas smo mogli biti u puno boljoj poziciji. Iskreno govoreći, ja sada ne vidim što bi se moglo poduzeti da bi imalo nekih značajnijih efekata na ukupnu situaciju. Može se manipulirati brojkama i prilagođavati statistiku, ali na terenu će stanje biti isto, ili možda čak i gore nego što je sada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close