Kako komentirate nedovoljno učinkovite rezultate poduzetničkih zona?

Autor: Marta Duić , 18. studeni 2014. u 22:00
Luka Šarić, MIT Studio

Luka Šarić glavne razloge neučinkovitosti poduzetničkih zona vidi u infrastrukturno loše osmišljenoj i realiziranoj priči.

Problema u poduzetničkim zonama ima mnogo iz razloga što je u pitanju dobar koncept i kvalitetna ideja, ali je cijela priča infrastrukturno loše osmišljena i realizirana.

Rekao bih da je sve to politički nagurano bez puno reda i pravila. Jedino ste sigurni da možete stalno očekivati nova izenađenja. 

Jeste li vi dio neke poduzetničke zone? Kako ste zadovoljni i koliko je to utjecalo na vaše poslovanje?
Mi smo dio osječke zone. Već sam pohvalio koncept i ideju, ali prostora za napredak uvijek ima, pa tako i kod nas. Iako je u pitanju čista industrijska zona i cijene su relativno povoljne, većinu priključaka morali smo sami osigurati i financirati. Priključak za vodu smo sami platili, telefonski priključak također, a bio je prisutan i problem električne enrgije. Uglavnom, kada počnete očekuju vas brojna iznenađenja. Samo premještanje je prošlo u redu i za nas koji smo 24 godine u poslu to je bio nov poduhvat i izazov koji je u početku prošao dobro. Borba s kreditom još traje, ali veći je problem kako širiti posao. No znamo da nam je cjelokupno državno okruženje takvo i da nismo jedini koji se bore. Svaki dan sam tamo i pomogao sam mnogima. Za nas devetnest koji radimo u sklopu zone borba je velika i konstantna.

Što učiniti da poduzetničke zone budu učinkovitije?
Poslovna zona mora imati sve nužne priključke na parceli i moramo biti bez dodatnih i iznenadnih troškova. Potrebna je transparentnost zone, odnosno da znamo što nam se daje po kvadratu, kakav se plan može ostvariti unutar tri do pet godina od ulaska u zonu. Važni su parametri jer bez njih nema ničega. 

Komentirajte prvi

New Report

Close