Kako komentirate istraživanje A.T.Kearneya po kojem je siva ekonomija najčešća u graditeljstvu?

Autor: Marta Duić , 13. listopad 2014. u 22:00
Ivan Kovačević, Sindikat graditeljstva

Ivan Kovačević smatra da je siva ekonomija posljedica kršenja zakonske i pravne regulative te temeljnih nepoštivanja ugovora o radu, kao i kršenja kolektivnih ugovora.

Siva ekonomija u graditeljstvu je nažalost česta pojava, i u svijetu, a kao što vidite i u Hrvatskoj.

Podaci koji govore da je siva ekonomija najčešća upravo u grani graditeljstva posljedica su čestih kršenja zakonske i pravne regulative te temeljnih nepoštivanja ugovora o radu, kao i kršenja kolektivnih ugovora. Zbog nepoštivanja ugovora i zakona stvara se taj dodatan profit koji poslodavci primaju za nezakonite radnje i aktivnosti u graditeljstvu. Neki poslodavci u tome često sudjeluju te svojim odlukama i ponašanjem svjesno varaju našu državu i dovode sve nas iz grane graditeljstva u nepovoljan položaj. Možda oni nisu u većini, ali danas se najveći dio takvih problema generalizira na cijelu granu i svi mi iz graditeljstva smo jednako "krivi".   

Zašto po vama dolazi do toga? 
Siva ekonomija je ušla u graditeljstvo zbog čitavog niza razloga, od nepoštivanja gransko-kolektivnog ugovora, rada na crno, neprijavljenih radnika na gradilištima, nepoštivanja ugovora o radu. Od svega što sam naveo, rad na crno najviše utječe na cijelu situaciju. Usto, dodatan razlog su i nepoštivanje kolektivnog granskog ugovora kao i kolektivnih ugovora na razinama tvrtki.

Kako promijeniti tu situaciju? 
S obzirom na to da nam pravna država ne funkcionira onako kako bi trebala i mogla, ne vidim način na koji se ta nepovoljna situacija može promijeniti. Da bi došlo do bilo kakvih promjena potrebna je suradnja svih segmenata vlasti te jasna zakonska pravila. Žalosno je da naš granski kolektivni ugovor koji smo potpisali prošle godine još uvijek nije primijenjen i da cijela ta procedura stoji na čekanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close