Kad te razbiju u ringu na raspolaganju imaš dva scenarija

Autor: Promo , 10. svibanj 2018. u 14:30
FOTO: Thinkstock

Znati primiti udarac bez većih posljedica je vještina, znati zadati udarac je isto vještina ali držati međusobni prostor između zadavanja i primanja udaraca je iznimno važna vještina.

Kad te razbiju u ringu na raspolaganju imaš dva scenarija:

  1. Digneš se zadnjim atomima snage i pokupiš se negdje gdje ćeš obnoviti snagu
  2. Ostaneš ležati i čekaš da te odnesu 

U (poslovnom) životu je bilo i uvijek će biti situacija kada je netko bolji & jači od tebe, kada je netko mudriji & lukaviji od tebe i kada na teži način spoznaš neke stvari.

Ako sada mislite kako svaki dan ne ulazite u ring i u bitku, debelo se varate. 

Jer, bitka & bitke koje vodimo svakodnevno zovu se PREGOVARANJE!

  • vaša ponuda nam je preskupa, može popust
  • bilo nam je interesantno na početku, no sada nismo više sigurni
  • može 80% popusta
  • kod drugo davatelja mogu dobiti više za manje
  • zašto vi nemate opciju X

Tako nekako izgledaju upućeni nam udarci i na njih odgovaramo protuudarcem (protuargumentom) ili se izmičemo (ignoriramo) ili primamo udarac jer se nismo znali obraniti.

I na kraju bitke, zapravo pregovaranja, prebrojavaju se bodovi, gleda se tko je ostao na nogama, jesmo li ili nismo postigli dogovor, je l' treba još koja bitka…

Zbog toga su vještine pregovaranja i tehnike pregovaranja iznimno bitne. 

Znati primiti udarac bez većih posljedica je vještina, znati zadati udarac je isto vještina ali držati međusobni prostor između zadavanja i primanja udaraca je iznimno važna vještina.

Lako se nabacivati popustima, prijetnjama, povlačenjem iz pregovora… ili kako sam to slikovito opisao u novom broju Business Klinika PREMIUM reporta

Što je to mudro, a da nije vulgarno, agresivno, podmuklo… je dobro formulirano protupitanje koje lopticu vraća na drugu stranu.

Detalji i opis s konkretnim primjerima možete uloviti u novom broju Business Klinika PREMIUM reportu na stranicama 13. do 16. pod naslovom “Ostavi si prostor za pregovore”.

U međuvremenu, osvijestite koliko udaraca primate i zadajte, koliko vam to ima smisla i ono bitno, treba li vam malo predaha od konstantne bitke. Bitke ne možemo izbjeći ali da ih mudro možemo odraditi, budite sigurni da možemo. 

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s.  Ako spadate u ekipu koja brije na #samoljubav i stvari će se same od sebe posložiti ili idete u ekstrem “dobio sam ono što zaslužujem, možda će se svemir smilovati” pokušajte barem sagledati mogućnost da vas se konstantno uvlači u nekakve bitke, htjeli vi to ili ne. Pa kad je već tako, ne bi li bilo dobro znati kako iz nje što prije izaći ili još bolje, prekinuti je na samom početku (prije prvog udarca)? 

 

New Report

Close