‘Još nisu vidljivi znakovi oporavka u zdravstvu’

Autor: Marija Crnjak , 12. travanj 2017. u 21:59
Furjan podsjeća da je farmacija strateški važna/Petar Glebov/PIXSELL

Šef Plive Mihael Furjan izabran na čelo HUP UPL.

Predsjednik uprave Plive Mihael Furjan novi je predsjednik Udruge proizvođača lijekova, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP UPL) u narednom jednogodišnjem mandatu. Furjan je na toj poziciji zamijenio Marinu Pulišić, članicu Upravnog odbora JGL-a.

U sastavu HUP UPL je osam tvrtki koje zapošljavaju ukupno 4500 ljudi.  Furjan podsjeća kako strateški značaj domaće farmaceutske industrije potvrđuju značajna ulaganja, otvaranja novih radnih mjesta i izvozni rezultati. "Kao jedan od najvećih partnera domaćem zdravstvenom sustavu, koji uključuje brojne zdravstvene ustanove, kao što su bolnice, ljekarne, veledrogerije, HZZO, ali i bolesnike, zainteresirani smo za njegovu stabilizaciju.

 

Furjan

Tražimo manje namete, kraće rokove plaćanja, te porezne poticaje.

Usprkos najavljenim reformama i provedenim sanacijama još se ne primjećuju znakovi oporavka. Očekujemo da se u narednom razdoblju fokus stavi na reforme koje će osloboditi potencijal domaće farmaceutske industrije, posebice u kontekstu velikog broja nameta, izrazito dugih rokova plaćanja, ali i poreznih poticaja za istraživanje i razvoj koji su izostali u protekle dvije godine," istaknuo je Mihael Furjan.

 Podsjetio je kako je pred tvrtkama novi trošak serijalizacije lijekova, koja se radi sukladno direktivi EU protiv krivotvorenih lijekova. Čitav proces tehnološki je i financijski izazovan, a trošak implementacije nacionalnog informatičkog sustava i održavanja snose proizvođači lijekova, podsjeća Furjan.   

Komentirajte prvi

New Report

Close