Jeste li osjetili značajan napredak Hrvatske na listi konkurentnosti Svjetske banke?

Autor: Darko Bičak , 04. veljača 2015. u 22:00
Denis Burić, Staklorez Burić

Denis Burić nije zamijetio značajniji napredak Hrvatske na listi konkurentnosti WB.

Moram priznati da i nisam osjetio veći napredak posljednjih godina kad je riječ o povećanju konkurentnosti gospodarstva u našoj zemlji.

Relativno visoka pozicija Hrvatske na toj listi zapravo me iznenadila jer sam očekivao da stojimo puno lošije. Na domaćem planu nisam primijetio nikakve promjene nabolje. Naprotiv, imam dojam da lagano klizimo prema dolje već godinama, a prema sadašnjim procjenama bojim se da će se takav trend nastaviti. 

Prije gotovo dvije godine ušli smo u EU. Je li to što pridonijelo konkurentosti vaše tvrtke? 
Ulazak u EU nešto je drugo i to je svakako donijelo promjene nabolje za sve nas koji poslujemo s inozemstvom. To se prije svega odnosi na činjenicu da više ne moramo plaćati akontaciju PDV-a kad uvozimo sirovinu za našu proizvodnju. Isto tako, kad radimo u inozemstvu na nekom projektu, PDV se prevaljuje na investitora, a ne na nas. Tako možemo ispostaviti čiste fakture i ne bojati se da će Porezna uprava neku situaciju protumačiti kao naš prekršaj. Usto, otvorili su nam se, ili će se tek otvoriti, mnogi EU fondovi sa sredstvima za poticaje, a kad vidite iznose kojima se barata do 2020., od tih cifri zavrti vam se u glavi. Nadam se da ćemo od toga svi imati koristi. 

Posljednjih godina bilo je dosta promjena zakonske regulative vezane uz poduzetništvo?
Pravosuđe je i dalje rak rana hrvatskoga gospodarstva, posebice po pitanju slabe zaštite vjerovnika i nemogućnosti da nešto naplatite. Osobno o predstečajnim nagodbama ne mislim ništa dobro. S druge strane povećana je porezna disciplina i naplata poreza, što je pozitivno.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sve se može kupiti.
Čak i mjesto na listi konkurentnosti.
To se zove : plaćeni lobisti.

Pored največih poreza na svjetu ,
pored izmjene svih mogućih zakona često i po nekoliko puta godišnje,
izostanak investicija i domaćih i stranih ,
jasno je da investiraju u Hrvatsku rjetki.

Ne baš.

Najprije kaze da se nista nije promjenilo, a onda nabroji pet stavki, koje mu omogucuju bolje i efikasnije poslovanje. Problem Hrvatske je sto nema dovoljno “pravih” poduzetnika, jer ovi, koji su cuclali drzavnu ili paradrzavnu sisu, osudjeni su na propast ili su vec propali. Oni drugi, koji se nisu uspjeli repozicionirati i svoje procese uciniti efektivnijim i efikasnijim, su na putu propadanja, a treca skupina su oni, koji su EU shvatili kao trziste od 500 mio. potencijalnih potrosaca, za koje se inovativnoscu i kreativnoscu treba boriti,ta ima sanse za prizivjeti.

New Report

Close