“Jedinice lokalne samouprave moraju ulagati što više kako bi se poduzetnicima stvorilo bolje poslovno okruženje”

Autor: Darko Bičak , 04. ožujak 2016. u 12:45
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Konkretno, Pula daje oko pet posto svojih ukupnih prihoda za pomoć poduzetnicima, uglavnom putem potpora i uređenja gospodarskih zona.

Mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih registriranih poduzeća u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupne radne snage i doprinose s 50 posto nacionalnom BDP-u iz čega je vidljivo da se radi o značajnoj snazi hrvatskog gospodarstva, kazao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika na otvaranju Poslovnog uzleta Pule koji se u petak održao u tom gradu.

Šimatović je pojasnio da je stoga nužno ovom segmentu gospodarstva dati alat kroz edukaciju da bi stekao nužne kompetencije da bude konkurentan na zahtjevnom EU tržištu. "Zbog toga je Poslovni dnevnik pokrenuo projekt Poslovni uzlet koji je ušao u svoju treću godinu. Samo u 2016. edukacijom će na 30 događanja biti obuhvaćeno 27 gradova", najavio je Šimatović.

Važnost edukacije poduzetnika i stalnog stjecanja dodatnih znanja i kompetencija istaknula je i Danijela Križman Pavlović, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, institucije koja je bila domaćin ovogodišnjeg Poslovnog uzleta u Puli. Boris Miletić, gradonačelnik Pule, smatra da bi svaka jedinica lokalne samouprave (JLS) morala ulagati najviše što može da bi se poduzetnicima stvorilo što bolje poslovno okruženje. No, isto tako je svjestan da prema postojećoj zakonskoj regulativi i centraliziranim financijama JLS mogu malo ili nimalo utjecati na stvaranje boljih uvjeta za poduzetnike. Konkretno, Pula daje oko pet posto svojih ukupnih prihoda za pomoć poduzetnicima, uglavnom putem potpora i uređenja gospodarskih zona. "Gradovi i županije bi morali imati više ovlasti u sektoru gospodarstva kako bi mogli biti bolji servis svojim poduzetnicima, ali i svim građanima. Tu ne treba izmišljati "toplu vodu" nego samo preslikati iskustva uspješnih europskih iskustava država poput Švicarske, Danske i mnogih drugih"; kazao je Miletić.

Istarski župan Valter Flego smatra da su potrebne značajne reforme u javnom sektoru kako bi se poboljšala gospodarska situacija. "Nakon devet godina smo napokon počeli bilježiti rast BDP-a. No, to je premalo i s takvim rastom ćemo se teško izvući iz krize. Potrebne su reforme. Uvjerenja sam da sad nije potrebno previše brinuti hoće li nam javni dug biti 86, 88 ili 92 posto BDP-a jer imamo iskustva da jedna Italija ima javni dug od nekih 120 posto BDP-a, a Japan i više od 205 posto. Bitno je da se ostvari razvoj i rast iz kojeg će se taj dug servisirati", kazao je Flego. Dodaje da Istarska županija čini koliko može da bi što više novca koji prikupi od poduzetnika vrati u realni sektor. Konkretno, sada raspisuje natječaj za 30 milijuna kuna kreditnih sredstava po povoljnoj kamati od tri posto za svoje poduzetnike. Iako je svjestan da je Istra jedna od najboljih županija u Hrvatskoj po pitanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Flego nije zadovoljan situacijom s mnogobrojnim primjerima zapuštenog državnog zemljišta te posebice neiskorištenom državnom imovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close