Je li broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava toliko dramatičan kako se upozorava?

Autor: Božica Babić , 27. siječanj 2015. u 22:00
Matija Brlošić, HPK

Matija Brlošić potvrđuje da stanje doista i jest teško te da je mnogo OPG-ova blokirano.

Stanje je doista teško, podsjetit ću još tijekom 2012. upozoravali smo, i usmeno i kroz dopise, na kršenje zakona te se čak sastali s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem i sadašnjim Borisom Lalovcem koji je tada bio zamjenik.

Isticali smo da obiteljska poljoprivredna gospodarstva, konkretno njihovi vlasnici imaju OIB kao bilo koja fizička osoba i dok se ostalim građanima dopušta zaštićeni račun radi egzistencije, poljoprivrednici ga nemaju. Kako s blokiranim računom održavati gospodarstvo, dnevno proizvoditi mlijeko ili nabavljati hranu za gladnu stoku na farmama?    

Kako komentirate podatak Ministarstva poljoprivrede o samo 12 tisuća ili 6,8 posto blokiranih OPG-a?
Doista ne znam od kuda je taj podatak i čemu je trebao poslužiti. Mi raspolažemo s brojkom o 35.000 blokiranih OPG-a koji su registrirani kroz ARKOD sustav i godišnje iz državnog proračuna dobiju potporu veću od pet tisuća kuna. Osobno smatram da je i 12 i 35 tisuća prevelik broj i da se konačno nešto mora poduzeti, prije svega mislim da zakon mora biti jednak za sve.    

Predsjednik udruge OPG-a Antun Laslo najavljuje velike prosvjede, je li to rješenje?
Ulica nije nikada kvalitetno riješila nijedan problem pa dvojim da će i ovaj. Pročitao sam ovih dana jedan zapis star 200 godina u kojemu se ističe nužnost udruživanja poljoprivrednika, a mi smo i dan danas razjedinjeni i zbog toga nemamo snagu kao što je imaju poljoprivrednici u ostalim članicama EU. Poljoprivredna komora pisala je i piše mjerodavnim institucijama, upozoravamo i predlažemo moguća rješenja. Nažalost, na tim adresama ne čuju naš glas niti čitaju dopise koje im šaljemo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close