Izvoznik u Egipat i gazda škvera u Splitu u biranom društvu

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2016. u 15:17
Murat Pašić (Sheriff) iznenađen, u tvrtki Tomislava Debeljaka pak nisu/ H. Jelavić/PIXSELL

Uz Sheriff i DIV, na listi Gradatin, Logista i Pet-Prom. “Prije prepoznaju stranci nego domaći”, kaže Darko Pappo, član Uprave DIV-a.

Samoborski DIV te zagrebačke tvrtke Sheriff Export-Import PG 93, Gradatin, Logista i Pet-Prom hrvatski su predstavnici na ovogodišnjoj elitnoj listi "1000 europskih malih i srednjih tvrtki koje inspiriraju Europu" u izboru Londonske burze.

Kako se navodi u obrazloženju, tim popisom Londonska burza želi međunarodnim investitorima predstaviti odabrane europske kompanije s velikim potencijalom rasta. Da bi ušle u izbor, tvrtke su morale zadovoljiti nekoliko uvjeta. Moraju imati aktivan status, biti u privatnom vlasništvu i registrirane u Europskoj uniji. Godišnji prihodi odabranih kreću se između 20 i 300 milijuna eura, a promatran je rast prihoda u posljednje tri godine.

Time je sastavljen popis koji pokazuje da je tih 1000 kompanija imalo ukupnu stopu rasta od 71 posto, dok je prvih stotinu raslo više od 400 posto u protekle tri godine. K tome, kompanije uvrštene na listu bilježile su stopu rasta zapošljavanja od 66 posto u protekle dvije godine. Gledano po sektorima, prevladavaju kompanije iz sektora proizvodnje sa 255 predstavnika, slijede prehrambene kompanije sa 117 predstavnika te građevinski i nekretninski sektor sa 98 kompanija.

Pet hrvatskih predstavnika ima prosječne godišnje prihode od 37 milijuna eura, a godišnje otvore 38 posto radnih mjesta više. Najveći među hrvatskim predstavnicima u kategoriji prihoda između 50 i 75 milijuna eura je tvornica vijaka DIV, koja je i vlasnik splitskog škvera. Član Uprave Darko Pappo za Poslovni je dnevnik kazao kako ga izbor Londonske burze ne iznenađuje s obzirom na rezultate kompanije. "No, očito je da nas prije prepoznaju stranci nego domaći. Očito je da netko tko prati biznis prepoznao našu vrijednost", dodao je Pappo.

Na pitanje što DIV očekuje u ovoj poslovnoj godini, Pappo je kazao kako tvrtka ima stalni trend rasta unatoč krizama jer su "tako posložili poslovanje". S druge strane, ulazak na listu iznenadio je Murata Pašića, vlasnika Sheriffa, tvrtke iz drvnog sektora i najvećeg izvoznika drveta u Egipat. "Prošla godina nam je bila rekordna, ali ova neće jer klijenti u Egiptu imaju velikih problema s plaćanjem u devizama", kaže Pašić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close