Izvoznici su najbolji dio gospodarstva, ali veliki uvoz i nedostatak radnika i dalje su veliki problemi

Darinko Bago, predsjednik HIZ-a i prvi čovjek značajnog hrvatskog izvoznika Končar grupe/Marko Prpić/PIXSELL Darinko Bago, predsjednik HIZ-a i prvi čovjek značajnog hrvatskog izvoznika Končar grupe/Marko Prpić/PIXSELL

Zabrinjava deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni roba, pogotovo sa zemljama EU koji doseže oko 8,5 milijardi eura te činjenica da uvozimo složenije proizvode, a izvozimo jednostavnije.

Hrvatska bilježi rast od BDP-a od 3,9 posto, što je najviše u EU u prvom kvartalu, a čemu je dobrano pridonio i izvoz - posebno na pet ključnih tržišta zapadne Europe i regije, rečeno je na 14. konvenciji hrvatskih izvoznika (HIZ) koja se u srijedu održala u Zagrebu.

U sklopu konvencije dodijeljene su po dvanaesti put i nagrade Zlatni ključ kao priznanje izvrsnosti najuspješnijim hrvatskim izvoznicima. Darinko Bago, predsjednik HIZ-a, ujedno i prvi čovjek značajnog hrvatskog izvoznika Končar grupe, govorio je na skupu o ulozi izvoza u modernoj gospodarskoj politici.  Bago je istaknuo da su izvoznici najbolji dio hrvatskog gospodarstva, napomenuvši da tek 15 posto hrvatskih poduzeća izvozi, ali zapošljavaju 52 posto od svih radnika, u investicijama sudjeluju sa 64 posto, a ostvaruju 67 posto ukupnih prihoda i 68 posto dobiti.

Dodao je i da u protekle dvije godine hrvatski izvoz slijedi rast BDP-a, odnosno da se situacija po tom pitanju popravila te da se zaustavio pad iz prijašnjih godina. Požalio se, međutim, na deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni roba, pogotovo sa zemljama EU koji doseže oko 8,5 milijardi eura.  

Globalna kretanja
Posebno je ukazao na deficit koji Hrvatska ima u vanjskotrgovinskoj razmjeni prehrambenim proizvodima, dok je drvnu, metaluršku i kožnu industriju označio kao neke od industrija koje ostvaruje suficit.  "Uvozimo složenije proizvode, a izvozimo one jednostavnije - što nije isto ništa novo. Imamo snažan izvoz usluga - turizam. Tu smo iznad prosjeka EU i imamo pozitivnu bilancu s većinom zemalja Unije", ističe Bago.

Kao jedan od najvećih problema vidi sve veći manjak radnika i činjenicu da automatizacija globalno zatvara pojedina radna mjesta. Bago se dotaknuo i nekih globalnih problema s kojima se susreću gospodarstvenici: prije svega su to protekcionizam i državni intervencionizam. Nositelji prvog problema su SAD i Kina, dok se državni intervencionizam odnosi na državne potpore u ključnim industrijskim i izvoznim sektorima a što je već niz godina realnost u praksi naprednih ekonomija i brzorastućih ekonomija u razvoju.

To što Hrvatska ne pripada ni jednoj od navedenih grupa zemalja nije slučajno, niti je isključivo rezultat nespremnosti na promjene i otpora javnosti prema njima. Upravo suprotno, ekonomsko zaostajanje i otpor prema strukturnim reformama posljedica su i odgovor na višedesetljetne loše ekonomske politike, krivo usmjerene potpore i lošu strukturu ekonomije u kojoj je zanemarena podrška tehnološkom napretku, proizvodnji i izvozu", kazao je Bago.

Digitalizacija i razvoj zelene energije je još jedan bitan čimbenik koji će utjecati na međunarodnu trgovinu, smatra čelnik HIZ-a. "Tu će posebno doći do izražaja električni automobili koji po svim karakteristikama imaju drukčiju filozofiju izrade i uporabe - manje dijelova, bez ovisnosti o fosilnim gorivima etc. To se već sad odrazilo na zaposlenost u najvećim zemljama proizvođačima automobila - Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Japanu. U zadnje dvije godine se na ovom tržištu pojavila i Hrvatska koja sve više sudjeluje u lancu proizvodnje naprednih novih vrijednosti.  

Kina i dalje raste
Udio u svjetskom BDP-u je pao kod gotovo svih naprednih zemalja, EU i SAD-a, dok se istovremeno onaj u Kini povećao za više od 100 posto. Udio razvijenih zemalja u svjetskom BDP-u je 1995. bio 81 posto, 2007. je pao na 73 posto, 2017. na 62 posto, a do 2030. se očekuje da neće prelaziti 50 posto", kazao je Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatskih izvoznici. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve