Iz EU programa Ecofunding 1,5 mil. eura za poduzetnike

Autor: Darko Bičak , 03. ožujak 2015. u 16:55
Lidija Čilić Zadro, Razvojna agencija Zagreb/Robert Anić/PIXELL

Voditeljica projekata Razvojne agencije Zagreb govori o mogućnostima financiranja mikro i malih poduzeća.

Projektom Ecofunding je obuhvaćeno 120 mikro, malih i srednjih poduzetnika koji mogu sufinacirati svoje razvojne i zelene projekte.

Kako doći do toga novca i s kojim se problemima poduzetnici susreću, govori Lidija Čilić Zadro, voditeljica projekata Razvojne agencije Zagreb koja je zadužena i za program Ecofunding.

Koliko je do sada preko projekta Ecofunding povučeno novca u Hrvatskoj? 
Projekt Ecofunding sufinanciran je kroz transnacionalni program Europske unije, MEDITERAN Programme. Ukupni proračun projekta je 1,5 milijuna eura, a od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj namijenjeno 139.800 eura. Naše sufinaciranje iznosi 15 posto tih sredstava, a što nam je u velikoj mjeri omogućio Grad Zagreb. U projektu sudjeluje osam država: Španjolska, Portugal, Cipar, Grčka, Francuska, Slovenija, Italija i Hrvatska te 11 partnera, razne institucije od Council of Chambers of Commerce of the Valencian Region kao vodećega partnera do Razvojne agencija Zagreb – TPZ. Cilj projekta je stvoriti platformu financijskih izvora koja će povezati investitore s poduzetnicima i koja će uključiti mehanizme financijskiog inženjeringa te pružiti rješenja u svezi financiranja rizičnog kapitala, privatnog ulaganja i stvaranja javno-privatne strukturne suradnje.

Koliko je ukupno poduzetnika i koje veličine, sudjelovalo u projektu?
Pozvali smo 120 mikro, malih i srednjih tvrtki iz 'zelenog' sektora s područja Zagreba i Zagrebačke županije da svoje ideje prijave na Ecofunding projekt. U detektiranju "zelenih" tvrtki pomogli su nam HGK-EEN, Gospodarska komora Zagreb, HUP – Udruga energetike, Energetski institut Hrvoje Požar, Savez za energetiku Zagreba, CISEx, Fakultet strojarstva i brodogradnje (ERASME projekt), HAMAG-BICRO. U konačnici smo dobili 22 'zelene' ideje sa područja eko-inovacija, od obnovljivih izvora energije do zaštite okoliša. Među njima smo izabrali deset najboljih za koje smo pripremili i poslovni plan. Radi se o tvrtkama koje imaju visoko-inovativne proizvode u području eko-tehnologija.  Osim onih s prijavljenim projekatima, velik broj ostalih poduzetnika sudjelovao je na aktivnostima Projekta.

Kolika je ukupna vrijednost investicija u Hrvatskoj vezana uz Ecofunding? 
Ukupna vrijednost investicija će se znati na kraju projekta. Treba istaknuti da se projekt ne temelji na direktnim financiranjima od strane investitora, već je cilj stvoriti platformu financijskih izvora koja će povezati investitore s poduzetnicima. Projekt pruža poduzetnicima savjetodavne usluge i tehničku pomoć da svoje projekte, eko-inovacije, na najbolji način predstave potencijalnim investitorima. Organizirali smo pet događaja kroz koje smo promovirali poduzetnike, projekte i važnost 'zelenog' sektora. Proteklog tjedna imali smo B2B događaj, "Dan zelenih ideja i investicija", kojim smo vrlo zadovoljni.

S kojim problemima su se susretali poduzetnici koji su željeli sudjelovati?
Poduzetnici koji su se kandidirali za Projekt bave se razvojem proizvoda i usluga u relativno mladom sektoru koji postavlja stroge zahtjeve na kvalitetu proizvoda. Financiranje skupih testiranja i certificiranja tih novih proizvoda i nabavka neophodne opreme je veliki problem poduzetnika. Dodatna financiranja su potrebna za izlazak na novo tržište na kojem već vlada velika konkurencija. Da bi investitori bili spremni financirati te aktivnosti, poduzetnik mora biti sposoban dobro predstaviti svoj projekt i objasniti poslovne mogućnosti projekta kroz dobar poslovni plan, a u čemu im kroz radionice pomaže i Ecofundig. 

Europska iskustva

Kakva je generalno realizacija Ecofundinga u Europi? 

Projekt završava 31. ožujka ove godine i u svim zemljama se projektne aktivnosti privode kraju. Slijedi organiziranje lokalnih B2B događaja, a međunarodni B2B događaj je realiziran u studenom prošle godine u Francuskoj. Tamo smo poveli dva naša poduzetnika koji su predstavili eko-projekte stranim investitorima i počeli stjecati svoja prva međunarodna iskustva.

Komentirajte prvi

New Report

Close