Iz EU fondova s 8 milijuna eura financirana 53 poduzetnička projekta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2015. u 14:04
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Riječ je o prvoj shemi iz fondova Europske unije namijenjenoj financiranju nabave novih tehnologija.

Tijekom provedbe projekta "Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva", 53 projekta hrvatskih malih i srednjih tvrtki dobilo je ukupno više od osam milijuna eura bespovratnih sredstava iz Operativnog programa "Regionalna konkurentnost 2007.-2013.", a rezultati tih projekata predstavljeni su u petak na završnoj konferenciji projekta.

Riječ je o prvoj shemi iz fondova Europske unije namijenjenoj financiranju nabave novih tehnologija i unapređenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika uz poticanje tzv. zelenog poslovanja, čija ukupna ugovorena vrijednost iznosi 8.018.388 eura.

Projekt "Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva" provodilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a ministar Gordan Maras je na svečanosti zaključena projekta istaknuo da je sa osam milijuna eura bespovratnih potpora potaknuto više od 80 milijuna kuna novih investicija te je otvoreno stotinjak novih radnih mjesta.

"Malo i srednje poduzetništvo je u fokusu Vlade i svi rezultati, koji su konačno nakon šest godina pozitivniji i pokazuju da izlazimo iz recesije, u biti su djelo upravo malih i srednjih poduzetnika, na čemu im zahvaljujemo", istaknuo je Maras.

Podsjetio je i da će kroz dva tjedna biti raspisani prvi natječaji u sklopu Poduzetničkog impulsa za 2015., 'teškog' preko 4,3 milijarde kuna, kao i da je za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" za razdoblje do 2020. osigurano milijardu eura, odnosno više od 7,3 milijarde kuna.

Primjerice, dodao je, kroz projekt "Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva" najviši iznos potpore bio je 200 tisuća eura, a taj se iznos sada penje i do dva milijuna eura po projektu.

Svečanosti zaključena projekta nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, koji je istaknuo da, uzme li se u obzir da se projekti malog i srednjeg poduzetništva kroz Poduzetnički impuls sufinanciraju s 30 – 35 posto, treba očekivati da će taj program potaknuti 12 milijardi kuna investicija u sektoru malog i srednjeg poduzetništva.

"Nove investicije i zapošljavanje su u fokusu ove Vlade, jer je nezaposlenost najveći problem u zemlji i bez novih ulaganja ona se neće smanjiti, a posebno se to odnosi na nezaposlenost mladih", istaknuo je Grčić.

Svoja iskustva i rezultate projekata na konferenciji su prezentirali predstavnici tvrtki Euroinspekt Croatiakontrola, Elmap, Ergo, Tim kabel te obrta Radovan Petrovid.

Komentirajte prvi

New Report

Close