‘Istarski poduzetnici ne posustaju ni u ovim nemilim vremenima’

Autor: Ante Pavić , 01. ožujak 2015. u 22:00
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

A. Matić, pročelnik ureda gradonačelnika uvjeren je da će edukacija Poslovnog uzleta poduzetnike učiniti još konkurentnijima.

Valter Flego, istarski župan izjavio je na manifestaciji Poslovni uzlet koja se u organizaciji Poslovnog dnevnika u petak održala u Puli, da su nova stečena znanja iznimno važna za povećanje konkurentnosti poduzetnika, a time i županije.

"Ovakvi stručni skupovi i edukacije su neophodni za povećanje kompetitivnosti našeg gospodarstva", kazao je podsjetivši da Istarska županije često organizira različite edukacije za poduzetnike. Nadovezujući se na riječi Mislava Šimatovića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika, koji je rekao da mali i srednji poduzetnici predstavljaju kapilarni sustav hrvatskog gospodarstva, Flego je izjavio da mali i srednji poduzetnici čine gotovo 99 posto gospodarstva Istarske županije. "U ovim, rekao bih, nemilim ekonomskim vremenima, mali i srednji poduzetnici ne popuštaju nego se i dalje dobro drže. To je najžilaviji dio našeg gospodarstva", pohvalio ih je župan, ne propustivši istaknuti da se Županije ponosi svojim malim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima. Podsjetivši da Istarska županija ima drugi po veličini BDP u Hrvatskoj, kazao je da županija nije pasivni promatrač, nego aktivni akter u krojenju gospodarstva. "Dodatno smo se angažirali u povećanju efikasnosti i davanju podrške poduzetnicima", rekao je Flego, uvjeren da nadolazeće razdoblje donosi velike prilike gospodarstvu.

 

51poduzetnika

te 36 obrtnika na 1000 stanovnika ima Istarska županija

"Dobri smo, ali vjerujem da možemo biti još bolji", zaključio je. Aleksandar Matić, pročelnik ureda gradonačelnika Pule, pred punom dvoranom pulskog Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, istaknuo je kako je uvjeren da će edukacija na Poslovnom uzletu poduzetnike učiniti još konkurentnijim. "Vjerujem da ćete biti još bolji na ponos Grada", poručio je Miletić. Robert Zenzerović, prodekan brojkama je naglasio važnost poduzetnika u Istri. "Na 1000 stanovnika aktivno posluje 51 poduzetnik te 36 obrtnika, što govori o važnosti poduzetništva u Istri", kazao je Zenzerović. Dodao je da je Mijo Mirković, prema kojemu Fakultet nosi ime, bio jedan od najvećih ekonomista u povijesti Hrvatske. "On je još prije 80 godina u svojim znanstvenim djelima uočio da su mali poduzetnici vrlo važni za gospodarstvo", kazao je Zenzerović. Zato su na Fakultetu, nastavio je Zenzerović, pokrenuli studentski poduzetnički inkubator SPIN koji je zamišljen kao potpora poduzetnicima početnicima, prije svega studenata.

"Na njemu imaju potporu fakulteta i poduzetnika uz vrlo povoljan pristup cjelokupnoj infrastrukturi", opisao je Zenzerović. Razvijanje poduzetnika u SPINU zamišljena je u dvije faze. Prva je, objasnio je, takozvana predinkubacijska faza koja traje 10 mjeseci. U tom razdoblju studenti razvijaju ideju nakon čega odlučuju hoće li krenuti dalje u nešto nesigurnijim poduzetničkim vodama. To je druga inkubacijska trogodišnja faza u kojoj studenti koriste infrastrukturu SPIN-a, a Zenzerović je ponosan što je do sada u inkubatoru prijavljeno pet poduzetničkih timova, od kojih su dva uspjeli komercijalizirati svoje ideje. Jedan od njih je start-up Optimus Consulting čija je vlasnica Kristina Rabar opisala svoj razvojni put. "Optimus sam s kolegicom Nadom Katić pokrenula 2013. i bili smo prvi korisnici SPIN-a", kazala je Rabar. Naglasila je da inkubator zaista pomaže poduzetnicima početnicima te je svježim poduzetnicima toplo preporučila da ga koriste.

"Osim prostora i opreme koje inkubator nudi, veliki dobitak je i marketinška potpora i pomoć mentora bez čije velike pomoći bi bilo iznimno teško uskočiti u stvarni poduzetnički život", rekla je Rabar i pozvala studente da se priključe SPIN-u. Naravno da na tom putu postoje i prepreke, a o nekima je progovorila i Rabar: "Primijetila sam da ljudi ne vjeruju u mlade i imaju predrasude prema njima. Međutim, najbitnije je da imate vjere u sebe i svoju ideju jer se samo tako možete izboriti protiv predrasuda i na koncu uspjeti". Iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak su pozvali poduzetnike da se u što ranijoj fazi jave HBOR-u kako bi od početka zajednički osmislili način financiranja projekta te kako bi se utvrdio iznos potrebnih sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije. Poduzetnike financiraju s kamatom od već dva posto na rok otplate do 17 godina.

Izjave sudionika:

Ovakvi stručni skupovi i edukacije su neophodni za povećanje kompetitivnosti našeg gospodarstva
Valter Flego, istarski župan

Pokrenuli smo studentski poduzetnički inkubator za potporu mladim poduzetnicima
Aleksandar Matić, pročelnik Ureda gradonačelnika Pule

Bez marketinške potpore i pomoći mentora SPIN-a bilo bi teško uskočiti u poduzetnički život
Kristina Rabar, Optimus Consulting

Komentirajte prvi

New Report

Close