Istarske stancije možda imaju recept

Autor: Marta Duić , 28. listopad 2018. u 21:59
Kvalitetni proizvodi rad su cijele obitelji

Obišli smo tri istarska OPG-a i svi naglasak stavljaju na brigu o zaposlenicima i benefite koje daju.

Problem s pronalaskom kvalitetne radne snage nije zaobišao ni Istru i njihove stancije, obrte i poljoprivredne proizvođače.

Kako zadržati zaposlenike i kakva rješenja nude otkrili su nam istarski poduzetnici iz Buzeta, Pazina, Vodnjana i Novigrada.  Novigradska Stancija Fava specijalizirana za proizvodnju vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja primjer je spajanja turizma i ponude OPG-ova, ima dvoje stalnih zaposlenika, a za vrijeme sezonskih radova zapošljavaju ih i do 15. Problem s radnom snagom nam je trenutno gorući problem kao i za većinu istarskih poljoprivrednih subjekata.

Za nas je nedostatak radne snage jednako štetno kao elementarna nepogoda˝, kaže Goran Perić, konzultant Stancije Fava. Vodnjanska Stancija Buršić i pršutarna Kod Milana primjer su obiteljskog poslovanja koji uspješno raste i širi se već godinama. U ovom obiteljskom biznisu su Darinka Buršić, njen suprug Milan koji vodi računa o pršutarni i proizvodnji te kćeri i njihove obitelji koje nastavljaju obiteljsku tradiciju i poslovanje.

Darinka Buršić, koja je biznis pokrenula  napominje kako bez podrške obitelji ovaj biznis ne bi bio moguć, a za uspješan razvoj poslovanja i put od pršutarne do stancije zaslužna je isključivo upornost i rad cijele obitelji. Osim toga, danas ovaj biznis više nije samo obiteljski te imaju i pet stalnih zaposlenika, a taj broj raste i po potrebi u turističkoj sezoni. Mikela Buršić koja je uz roditelje nastavila s pothvatima poduzetničkim vodama objašnjava kako je ključan odnos prema zaposlenicima.

˝Radimo koliko stignemo, a ponekad nam uskaču i mamine prijateljice. Za sada nemamo problem s radnom snagom jer smo primarno obiteljski orijentiran biznis˝, kaže Buršić. U unutrašnjosti Istre, točnije Pazinu, rješenje problema s nedostatkom radne snage su pronašli u okretanju tržištu regije, a svojim zaposlenicima daju i posebne benefite. Davorka Kotiga Flego, vlasnica hotela Lovac ističe kako je danas vrlo teško doći do zaposlenika, stoga su se oni okrenuli regiji. Danas hotel Lovac zapošljava 25 ljudi.

˝Imamo dvoje zaposlenika iz BiH, a s obzirom a trenutno stanje na tržištu rada mislim da ćemo morati sve više radnika tražiti po okolnim državama. Naša prednost je to što svojim radnicima dajemo slobodne dane i godišnji odmor i tijekom turističke sezone, a briga o zaposlenicima je ključna kako bi oni ostali˝, napominje Flego. Loredana Krbavčić koja vlasnica obrta za cvjećarstvo, trgovinu i poljoprivredu u Buzetu u svojoj cvjećarni ima istu zaposlenicu već 18 godina.˝Ja nju doživljavam kao svoju kćer i to je recept uspjeha˝, kaže Krbavčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close