Inženjerska tvrtka iz Zagreba lider u automatizaciji reciklaže

Autor: Darko Bičak , 19. listopad 2016. u 08:30
Tvrtka e4 engineering do sada je najviše radila za kompanije koje se bave reciklažom metala, posebice vozila/Jurica Galoić/PIXELL

Tvrtku e4 engineering osnovala su dva partnera s iskustvom u energetici, IT-u i automatizaciji.

Zagrebačka tvrtka "e4 engineering" bavi se automatizacijom industrijskih pogona, a posebno su specijalizirani za reciklažnu industriju. Kako pojašnjava Mario Kussin, direktor tvrtke, njihova rješenja do sad su uglavnom koristile tvrtke iz CIOS grupe, ali pravu priliku vide u inozemstvu. 

Ispred vremena
"Svi iz sektora nam govore, a toga smo sve više svjesni i mi sami, da je ono čime se mi bavim jedno dvije godine prerano u Hrvatskoj. Cjeloviti softverski sustavi automatizacije s cloud potporom i tzv. loggerima koji će davati povratne informacije sa samog stroja su nešto što je zaživjelo u industrijskim zemljama Zapada, ali mi još kaskamo. Naš najveći projekt vezan je za cjelovito rješenje za pogon reciklaže automobila u Sloveniji i Austriji. Radi se o globalnoj tvrtki Sholz koja je jedan do svjetskih lidera u reciklaži te ima pogone širom svijeta. Ako uspijemo ponuditi kvalitetno rješenje koje će imati uspješnu implementaciju, vjerujem da će nam biti otvorena vrata i svih ostalih Sholzovih pogona, ali i mnogih ostalih tvrtki", kaže Kussin.

Tvrtka je nastala lani u Velikoj Gorici kao ideja Kussina i njegovog poslovnog partnera, a u međuvremenu su se timu pridružila još dva stručnjaka. "Mi smo interdisciplinarni tim koji pokriva široki aspekt usluga. Svoju viziju temeljimo na iskustvima naših djelatnika s područja energetike, automatizacije, softverskih rješenja u industriji, hoteljerstvu, zgradarstvu i rezidencijalnim objektima. Ova tvrtka je nastavak dosadašnjeg uspješnog djelovanja pojedinaca okupljenih na novim izazovima", navod Kussin.

Dodaje da je njihova vizija pružiti rješenja temeljena na novim tehnologijama koja prate standart Industry 4.0, a koji je u razvijenom svijetu prepoznat kao sljedeći tehnološki razvoj. "U tom smislu e4 engineering radi na rješenjima, kako softverskim, tako i hardverskim, koja u svojem dizajnu i funkcionalnošću grade "Internet of Things" u svom srcu. Radi se o uređajima za prikupljanje podatka i njihovo slanje na jedno centralno mjesto s ciljem naknadne analize i obrade. To mjesto kao prirodno rješenje se nameće cloud", navodi velikogoričko-zagrebački poduzetnik. 

Razvoj aplikacije
Oslanjajući se kao parnter na Microsoft Azule Cloud tehnologiju, u  e4 enginerringu su razvili prvu aplikaciju u svijetu koja služi za primanje i pohranu podataka s bilo koje točke na svijetu. Kussin pojašnjava da ubrzano rade na daljnijem razvoju cloud aplikacija i servisa koje žele ponditi i drugim korisnicima koji njihovu tehnologiju mogu koristiti kao servis za spajanje vlastitih uređaja s ciljem dobivanja podataka iz proizvodnog procesa. U tom smjeru u e4 enginerringu rade na kompatibilnosti njihovih cloud aplikacija s najraširenijim industrijskim komunikacijskim protokolima. Zbog toga puno truda ulažu u premošćivanje jaza između postojećih hardverskih i softverskih rješenja njihovih postojećih i potencijalnih korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close