Internet stvari – vrhunska prilika za sve!

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Bruno Crnički, direktor tvrtke IoT Net Adria

Bruno Crnički, direktor tvrtke IoT Net Adria.

Prije godinu dana tvrtka IoT Net Adria započela je projekt razvoja nacionalne mreže bazirane na Sigfox tehnologiji i namijenjene Internetu stvari (IoT). Nakon inicijalne faze ponosno mogu tvrditi: Hrvatska je među prvih 20-ak zemalja u svijetu koje imaju potpuno razvijenu nacionalnu mrežnu infrastrukturu namijenjenu za IoT. U sljedećoj godini očekuje nas izazov realizacije druge faze projekta, u kojoj se fokusiramo na dva bitna cilja: prvo, daljnje širenje pokrivenosti države našom mrežom.

Kroz program PAUK, IoT Net Adria gradovima i lokalnim zajednicama koje još nemaju zadovoljavajuću pokrivenost, nudi besplatno postavljanje komunikacijske opreme koja će omogućiti IoT u njihovim sredinama. Naša tehnologija je prilagodljiva i bez poteškoća signalom pokriva mjesta koja su tradicionalno izrazito zahtjevna i nedostupna. Uz to, u drugoj fazi naglasak stavljamo na partnere i razvoj konkretnih rješenja. Sigfox je jedinstvena mreža trenutno prisutna u više od 50 zemalja svijeta i neprestano se širi.

Na globalnoj razini već postoji razvijen ekosustav tvrtki koje nude uređaje i rješenja bazirana na ovoj tehnologiji a nama je cilj i u Hrvatskoj razviti jednako bogat ekosustav. Ovdje mislimo na tvrtke, startupe, obrazovne institucije ali i pojedince kojima želimo omogućiti da razvijaju svoja rješenja koja će se kasnije, bez ikakvih preinaka moći primjenjivati bilo gdje u svijetu gdje postoji Sigfox tehnologija. Dakle, u 2019. nastavit ćemo suradnju s našim partnerima u Hrvatskoj koji razvijaju i već koriste IoT uređaje, platforme i rješenja u industriji, domovima, gradovima. 

Mnogi su pilot projekti u tijeku, neki od njih se već uspješno predstavljaju i na svjetskoj razini pa i za sljedeću godinu očekujemo jednako kvalitetne suradnje. 

U Hrvatskoj je, nažalost, spremnost na prihvaćanje novih načina poslovanja te financijska snaga tvrtki još vrlo slaba, ali nadamo se da će nova Sigfox mreža, koja je sada dostupna gotovo svima u Hrvatskoj pomoći da se neke od prepreka razvoju uklone. Internet stvari je prilika za sve pa smo uzbuđeni što ćemo i u Hrvatskoj sljedeće godine moći primijeniti mogućnosti kao što su mikro pristupne točke, Sigfox Bubble (uređaj i servis za praćenje imovine) a uskoro ćemo predstaviti i mogućnost satelitskog pružanja usluge koja će omogućiti još bolju pokrivenost Sigfox mreže, a samim time i više IoT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close