Inovativne tvrtke traže coworking

Autor: Bernard Ivezić , 13. siječanj 2016. u 07:36
Koncept djeljenja radnog prostora s uspješnima postao hit/MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

obzirom na svoju veličinu, Zagreb zaostaje za Sofijom, Beogradom, Novim Sadom i Sarajevom u ponudi coworking prostora, tvrdi suosnivač ZIP-a Mihovil Barančić.

Novi, najveći coworking prostor u Zagrebu HUB385, koji se prostire na 2500 kvadrata, tu će laskavu titulu, čini se, zadržati tek nekoliko mjeseci. HUB385 službeno vrata otvara 1. veljače, a Grad pak planira na Zagrebačkom velesajmu već u lipnju otvoriti dugonajavljivani i čak tri puta veći coworking prostor površine 7363 kvadrata.

Novi Tehnološki park Zagreb bit će najveći coworking prostor u Hrvatskoj, a smjestit će ga u 12. paviljonu, u kojem se nekad prodavao namještaj, nasuprot Avenue Malla i blizu središta Ine.
Frane Šesnić, direktor Tehnološkog parka Zagreb, kaže da je dobro da se u gradu otvori što više takvih prostora jer ih nedostaje. 

“Ne da nam HUB385 nije konkurencija, već je riječ o nadopuni ponude koja je u Zagrebu, posebno kad ga se usporedi sa drugim gradovima u regiji i Europi, deficitarna”, kaže Šesnić. U posljednjih pet godina u Zagrebu je unatoč padu cijena poslovnih prostora i više od 15 posto niknulo šest coworking prostora. Na zapadnom djelu grada coworking usluge ponudili su Lauba na Črnomercu, BizKoshnica na Britanskom trgu, a sad se otvara i HUB385 na Trešnjevci. U centru se pozicionirao ImpactHUB, na istoku grada CORE Inkubator, a u Novom Zagrebu ZIP.

Tehnološki park Zagreb trenutačno dio svoje ponude ima na istočnom, a drugim djelom na zapadu grada, a tijekom ove godine u cijelosti će se preseliti u Novi Zagreb. I dok je većina coworking prostora u gradu od 150 do 400 kvadrata, dva najnovija, HUB385 i novi Tehnološki park na ZV-u, raspolagat će s nekoliko tisuća kvadrata coworking prostora. 

Mihovil Barančić, suosnivač i direktor ZIP-a, kaže da nije iznenađen povećanjem kvadrature u tom segmentu. Pojašnjava da sve više mladih i propulzivnih tvrtki ne želi unajmljivati vlastiti odvojeni poslovni prostor već žele ići u prostore u kojima vlada posebna, startup atmosfera. “Ovo je isprva bilo nešto što je interesiralo freelancere i manje timove, ali sada mi u ZIP-u redovito primamo upite manjih i srednjih tvrtki koje se žele useliti u naš prostor jer žele okusiti dio startup atmosfere koju smo stvorili ovdje”, kaže Barančić.

Navodi da su mu stoga svi uredi popunjeni, dok se može naći slobodnih klasičnih stolova u open spaceu. “Zagreb zaostaje za Sofijom, Beogradom, Novim Sadom pa i Sarajevom u ponudi coworking prostora i zato je razvoj događaja koji je najavljen za ovu godinu s dva velika nova takva prostora dobar za cijelu startup zajednicu”, kaže Barančić.

Slično navodi Hermes Arriaga, suosnivač i direktor ImpactHUB-a Zagreb, koji kaže da imaju 60 pojedinaca, tvrtki i organizacija koje svaki mjesec koriste njihove coworking usluge. “Smisao coworkinga nije samo u radnom stolu i internetu već u stvaranju poticajnog poduzetničkog ekosustava, a mi konkretno podupiremo društevno poduzetništvo i proveli smo tisuću poduzetnika kroz programe jačanja ekosustava”, zaključuje Arriaga.

Komentirajte prvi

New Report

Close