Industrijsko središte prerasta u oazu malog i srednjeg poduzetništva

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. rujan 2017. u 22:01
Petrokemija i Ina okosnica su industrije, rastu i manji poput Turbomehanike; župan Ivo Žinić/PIXSELL

Centru kreativne industrije iz EU fondova je u srpnju dodijeljeno 9,56 milijuna kuna. U Sisku djeluje i PISAK – poduzetnički inkubator.

Nekoć jedno od najvećih hrvatskih industrijskih središta, Sisačko – moslavačka županija nakon razdoblja gospodarske stagnacije danas prerasta u centar malog i srednjeg poduzetništva.

Na području županije u 2016. poslovalo je 1925 poduzetnika, dok će daljnji razvoj ovog segmenta potpomoći i subvencionirani krediti kroz koje poduzetnici na raspolaganju imaju oko 20 milijuna kuna, poručeno je na Poslovnom uzletu grada Siska održanom u travnju ove godine. Tu su i druge potporne mjere kao što je poticanje poduzetnika početnika i daljnjeg razvoja obrtništva, kao i informiranje i savjetovanje. 

Broj malih i srednjih poduzeća u ovoj županiji bilježi porast od 2001., dok mala trgovačka društva čine 98% ukupnog broja trgovačkih društava. U 2014. mala poduzeća zapošljavala su polovicu ukupnog broja zaposlenih u trgovačkim društvima, a srednja i velika drugu polovicu, navodi se u analizi Razvojne agencija županije SiMoRa. Na području županije poduzetnička aktivnost se odvija u čak 23 poduzetničke zone. 

Caruju prerađivači
Radi se o kraju tradicionalno orijentiranom na prerađivačku industriju u kojem danas prednjači nekoliko velikih tvrtki koje za sobom povlače manje kooperante. Ina sa svojom Rafinerijom u Sisku i kutinska Petrokemija svakako su poslovne okosnice ovog kraja. Mada u Ini još važu kakva će biti sudbina njihova postrojenja, dobra je vijest da bi sisački kraj u budućnosti mogao postati lokacija za posve novi Inin biznis – proizvodnju biogoriva iz biljke miskantus. Ulazak strateškog partnera u Petrokemiju kroz potpuno restrukturiranje nagoviještava i svjetliju budućnost za tu veliku kutinsku tvornicu. Iako manja, među perjanice lokalnog gospodarstva svakako spada sisačka tvrtka Optiplast koja je u protekle tri godine u pogone uložila više od 23 milijuna kuna od čega 10 milijuna bespovratnih sredstava, a prošlu su  godinu zatvorili s 40,6 milijuna kuna prihoda i dobit od gotovo 3,5 milijuna kuna.

 

20 milijuna

kuna potpora na raspolaganju je poduzetnicima ove županije

Važna je i tvrtka Mlin i pekare, koja s 290 prodajnih mjesta omogućava 1300 radnih mjesta, a zahvaljujući prošlogodišnjim prihodima od pola milijarde kuna najavljuje i daljnje proširenje kapaciteta. Kutinska je Turbomehanika nedavno dobila i 6,2 milijuna eura vrijedan ugovor za modernizaciju opreme u tvornici etilena pančevačke HIP Petrohemije. Poznati su po velikim poslovima sklopljenima u Srbiji gdje su prisutni od 1997. godine i ugovorima s Naftnom industrijom Srbije te opremanju TE Nikola Tesla.  Gospodarska atraktivnost ovog područja zajamčena je povoljnim geostrateškim položajem. Grad Sisak, kao središte županije, podrazumijeva transportne puteve i plovne rijeke, kao i činjenicu da je sisačka luka jedna od četiri hrvatske međunarodne riječne luke dok se na svega 40-ak kilometara nalazi i Međunarodna zračna luka Zagreb.

Tu su i dva značajna cestovna i željeznička prometna pravca – Posavski koridor koji povezuje Zagreb i Slavonski Brod, a time i zemlje Zapadne i Srednje Europe s jugoistočnom Europom i Bliskim istokom, što je osnova izvozničkog potencijala, i pravac koji povezuje Mađarsku i Podravinu s Hrvatskim primorjem i Mediteranom.  Nove stranice brojnim projektima otvara upravo Sisak, pa je tako ovaj tjedan s izvođačem radova, tvrtkom Palace, potpisan ugovor vrijedan 10,6 milijuna kuna za drugu fazu opremanja sisačke Ledene dvorane Zibel koji uključuje građevinsko – obrtničke radove unutarnjeg uređenja. Prvu fazu radova, procijenjenu na 23,3 milijuna kuna, obilježit će montiranje čelične krovne konstrukcije koja se izrađuje u Našicama i koja će se u listopadu dopremiti na gradilište dvorane. 

Centri izvrsnosti i kreative
Zbog uočene potrebe za potpornim institucijama za startupe, ove je godine pokrenut i projekt Centar izvrsnosti i kreativnosti (CIK), kao i otvaranje Tehnološkog centra koji će se smjestiti u bivšoj upravnoj zgradi Željezare Sisak. Za kreativni inkubator Sisku, odnosno prenamjenu zgrade političkih stranaka u Centar kreativne industrije, iz EU fondova je u srpnju ove godine dodijeljeno 9,56 milijuna kuna.

U gradu djeluje i PISAK, poduzetnički inkubator, gdje je zahvaljujući JPP-u adaptirano i uređeno oko 800 kvadrata poslovnog prostora koji su danas transformirani u 16 fleksibilnih ureda. PISAK je, osim što edukacijama i povoljnim najmom pomaže novim generacijama poduzetnika, uspješno pripremio i projekt za koji mu je odobreno 6,5 milijuna kuna iz EU fondova Startaj s PISKOM! kojim je predviđeno dodatno proširenje kapaciteta i opremanje postojeće poslovne infrastrukture te pokretanje Centra za 2d i 3d tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close