Indijci iz Ludbrega ciljaju na mjesto drugog prodavača kapsula u Europi

Autor: Ante Pavić , 01. rujan 2014. u 22:00
Tvornica radi usporedno s proširenjem/Marko Jurinec/PIXSELL

Kad za dvije godine završi investicijski ciklus od 35 milijuna eura, povećat će proizvodnju i zaposliti još 50 ljudi.

Tvornica želatinskih kapsula Lukaps iz Ludbrega prije sedam je godina bila pred gašenjem, a danas je treći najveći proizvođač kapsula u Europi i širi posao.

"Upravo radimo na utrostručenju kapaciteta", objašnjava direktor Marko Fresl. Dograđuju tvornicu, no proizvodnja ne staje. Tvornica s proširenim proizvodnim linijama trebala bi biti završena za oko dvije godine. Lukapsov preporod počeo je 2007., kad ga je preuzeo jedan od vodećih svjetskih proizvođača kapsula, indijska grupacija ACG. Bilo je to prvo ulaganje ACG-a izvan Indije. "Planirali su se širiti u Europu. Kako je proizvodnja kapsula relativno jeftina, ali je transport skup, odlučili su kupiti Lukaps da bi se proširili na europsko tržište. Osim kvalitetna proizvoda, imamo prednost naše geografske pozicije. Svaki veći grad u Europi nama je udaljen nekoliko sati leta pa naši visoki menadžment u svakom trenutku može odletjeti u Madrid ili Moskvu i razgovarati s kupcem ako se pojavi problem", objašnjava Fresl.

Novi vlasnik uložio je u proizvodnju, pa je u skladu s time povećan kapacitet i broj zaposlenih. Lukaps je u trenutku preuzimanja prije sedam godina zapošljavao manje od 100 ljudi. Danas ih zapošljava oko 200, a kad završi investicijski ciklus vrijedan ukupno 35 milijuna eura i krenu nove linije, zaposlit će još 50 radnika. "Ono što će se promijeniti obrazovna je struktura zaposlenih, treba nam inženjera", kaže Fresl. 

 

15mlrd.

kapsula godišnje planirana im je proizvodnja

Mostovi u Moskvi
Konkurencije im ne nedostaje, a relativno mala tvornica tuče se s najjačima u globalnom selu. "Naša velika prednost je što smo mali, pa se možemo vrlo brzo prilagoditi svakoj tržišnoj promjeni", kaže Fresl napominjući kako im je dodatna prednost to što iza sebe imaju veliku tvrtku kao što je ACG. Izvoze u cijelu Europu, procjenjuju da će im vrijednost izvoza ove godine dosegnuti 100 milijuna kuna. Godišnje iz tvornice u Europu ode šest milijardi kapsula, a podatak da je to tek pet ili šest posto ukupne europske potrošnje dovoljno govori o sumanutoj potrošnji lijekova na kontinentu. Fresl kaže da je cilj nakon završetka investicija povećanje proizvodnje na 15 milijardi kapsula godišnje, što bi Lukaps moglo izbaciti na drugo mjesto po prodaji kapsula u Europi.

Polovicu proizvodnje izvoze u zapadnu Europu, četvrinu u zemlje nekadašnje Jugoslavije, a četvrtinu u Rusiju. Što će onda biti ako se sankcije prema Rusiji pooštre, kao što najavljuju iz Bruxellesa? "U Rusiji radimo s jednim velikim distributerom i on nas uvjerava da Rusija neće podići sankcije protiv uvoza kapsula. No, ne znamo što će napraviti Europska unija. Rusija, srećom po nas, ima jednog proizvođača kapsula, ali su mu kapaciteti nedovoljni da pokrije cijelu zemlju, pa ne može sebi dopustitzi nestašicu onoga što mi proizvodimo", kaže Fresl. 

Burna povijest
Lukaps je kao tvornica u sastavu tvrtke Razvitak osnovan 1981., proizvodio je kapsule za farmaceutske industrije bivše Jugoslavija kao što su Pliva, Krka, Alkaloid, Hemofarm, Belupo. Privatizacija je provedena 90-ih, prošlo je nekoliko godina prije nego što su vlasnici odlučili početi proizvoditi i lijekove, pa je osnovan Farmal. Riječ je o tvrtki koja je neslavno završila nakon nedavne afere Hipokrat. Posrijedi je najmasovnija optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa s čak 365 optuženih, među kojima se uz čelne ljude Farmala našao i sam Farmal kao pravna osoba zbog primanja i davanja mita, zloporaba položaja i ovlasti te poticanja na ta nedjela. Farmal je 2007. odlučio prodati Lukaps, a zainteresirao se indijski koncern, koji je na kraju kupio tvornicu za sedam milijuna eura. U nju će do 2016. uložiti osam puta više.      

Komentirajte prvi

New Report

Close