Imperativ je snažnija usmjerenost na digitalizaciju javne uprave i gospodarstva

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2/ Ratko Mavar

Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2.

Godinu na izmaku obilježio je nastavak rasta gotovo svih gospodarskih pokazatelja, a za IT sektor ona je bila još jedna stepenica u napretku koji postojano bilježi unazad nekoliko godina, ne samo kao jedan od najbrže rastućih 'proizvodnih' sektora u Hrvatskoj, nego i kao vrlo značajan segment izvoza.  Razloge tome ne treba tražiti daleko; ubrzani razvoj tehnologije postavlja izazove, ali i prilike pred tvrtke koje se bave razvojem softvera.

Hrvatski se IT-jevci s time prilično dobro nose, no mogućnosti za razvoj su brojne, zbog novih poslovnih modela i razvoja tehnologija. Za IN2 to znači još snažniju usmjerenost na razvoj novih rješenja i cjelokupnu 'end to end' uslugu za klijente. Ona obuhvaća razvoj, implementaciju, savjetovanje i podršku te individualni pristup imajući u vidu potrebe klijenata i korisnika.

Dobre rezultate u tom smislu već ostvarujemo u područjima digitalizacije zdravstva, gdje imamo 47 bolnica diljem svijeta u portfelju klijenata kod kojih smo uspješno implementirali integrirane informacijske sustave koje obuhvaćaju cjelokupno poslovanje bolnica. U segmentu financijskih usluga razvijamo brojna rješenja koja se koriste u upravljanju financijskom imovinom, osiguranju i proizvodnji.   Razvojne prilike su brojne i kod kuće.

Prostor za napredak digitalizacije postoji i u javnoj upravi i u poslovnom sektoru. Podaci Europske unije pokazuju da smo u ovom segmentu iza prosjeka Unije, iako nešto bolji od prosjeka u digitalizaciji nekih segmenata javne uprave. Stoga je opet važno naglasiti koliko novi modeli poslovanja koje podrazumijeva digitalna ekonomija utječu na upravljanje poslovanjem, rast konkurentnosti, kvalitetu usluge i zadovoljstvo korisnika.  Sve ove promjene vezane su i uz razvoj znanja i kompetencija na tržištu rada.

Zadržavanje i ulaganje u stručnjake, naročito one koji žele ulagati vrijeme i trud u razvoj visokospecijaliziranih znanja, bit će od presudne važnosti. I to ne samo za IT industriju – sve će pametne organizacije trebati ljude otvorenog uma i željom za stalnim učenjem, kako bi bile što uspješnije u svladavanju novih izazova upravljanja i poslovanja. Stručnjaci koji imaju dugogodišnje iskustvo u poslovnim procesima u različitim industrijama čine kvalitativnu razliku u našim softverskim rješenjima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close