Imamo potencijal vrijedan osam milijardi eura

Ante Čikotić, tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike/Goran Stanzl/PIXSELL Ante Čikotić, tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike/Goran Stanzl/PIXSELL

Moglo bi se otvoriti 80 i 100 tisuća zelenih radnih mjesta.

Problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji u četvrtak je u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog posvećena manifestacija Energy Investment Forum (EIF), četvrta po redu u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Najviše riječi bilo je o dugoočekivanoj Strategiji energetskog razvoja koja bi trebala objediniti sigurnost opskrbe energentima s ekološkim ciljevima što bi ujedno moglo označiti i novi zamah u gospodarskom rastu Hrvatske i regije. Naime, uslijed novog investicijskog vala u energetskom sektoru posljednjih nekoliko godina, Hrvatska ima potencijale u projektima vrijednima osam milijardi eura koji za sobom povlače nužnost izgradnje i modernizacije plinske te naftne infrastrukture, kao i dostizanje tehnoloških i ekoloških standarda, istaknuto je tom prilikom. Stoga se, u skladu s europskim i globalno postavljenim izazovima, hrvatskom energetskom sektoru predstoje intenzivne i značajne promjene, kazao je državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Ante Čikotić.

Dodao je i da su do sada u Hrvatskoj po pitanju obnovljivih izvora energije (OIE) već učinjeni veliki koraci, ali i da tek predstoji mnoštvo izazova koje treba promatrati kao prilike za poboljšanje kako bismo u punom smislu postali društvo temeljeno na zelenim tehnologijama. "Strategija niskougljičnog razvoja i Energetska strategija dva su dokumenta na koja ćemo se u ostvarenju plana zelenog hrvatskog gospodarstva oslanjati.

Jedan od važnijih ciljeva koji smo postavili je postizanje 40 posto manje emisije ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu do 2030. godine, dok dugoročno govorimo o 80 - 90 posto manjoj emisiji do 2050. Suživot obnovljivih i neobnovljivih izvora energije omogućit će da iskoristimo mnoštvo prirodnih potencijala koje do sada nismo, a svi pozitivni pomaci reflektirat će se i na razvoj hrvatskog društva koje će unutar ovog sektora dobiti priliku osnaživanja istraživačkih i proizvodnih segmenata energetike. Tu je i velik investicijski potencijal, ali i što je najvažnije - govorimo o otvaranju između 80 i 100 tisuća zelenih radnih mjesta", kazao je Čikotić u uvodnom obraćanju. 

Komentari (2)
 • Jokerherc
  Jokerherc 10:11 17.2.2017.

  Ma ovo se odnosi na sve koje “treba zbrinuti” u Državnei gradske firme! Jer valjda smo dovoljno stari da znamo ralikovati “ RADNO MJESTO” od “RADA”!
  Nažalost, jedno je imati “radno mjesto i ići na posao” a sasvim drugo je “RADITI”!
  U Hrvatskoj je sve potčinjeno opravdavanju neusješne političke pljačke i privatizacije u kojoj sudjeluju svi koji dijele plijen! Ratni profiteri koji finaciraju javne servise (medije, novine, televiziju) stvaraju već skoro 30 godina screen saver sliku kako je IDILA! >Dok su mogli ne plaćati poreze, sisati poticaje i naplaćivati neizvršene usluge, bilo je super. Sada nam svima sve to dolazi na naplatu, samo narod gladan i u strahu a ove utovljene svinje se i dalje prežderavaju u izobilju i sve nas uvjeravaju da je dobro dok imamo posao i za koga raditi! Koliko god bilo neprimjereno, ipak moram naglasiti jednu staru partizansku parolu koja i danas vrijedi : Bolje grob nego rob"! Samo je danas razlika ta da nas naše Jude prodaše za škude i još nas tješe, dobro je radite za nas badava i bit će super!
  Nama, a ne Vama!
  Ovo više ne vodi nikamo, osim van iz Hrvatske. Jer ako već može čovjek birati onda je bolje biti rob u dobrog gospodara nego u lošeg!

 • bigboffin
  bigboffin 8:10 17.2.2017.

  60-100 000 radnih mjesta? Ako svako kosta barem 50 000 Eura odakle ce doci kapital za to? Čikotic nezna ni ekonomiju ni matematiku….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve