Imamo potencijal vrijedan osam milijardi eura

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. veljača 2017. u 21:59
Ante Čikotić, tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike/Goran Stanzl/PIXSELL

Moglo bi se otvoriti 80 i 100 tisuća zelenih radnih mjesta.

Problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji u četvrtak je u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog posvećena manifestacija Energy Investment Forum (EIF), četvrta po redu u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Najviše riječi bilo je o dugoočekivanoj Strategiji energetskog razvoja koja bi trebala objediniti sigurnost opskrbe energentima s ekološkim ciljevima što bi ujedno moglo označiti i novi zamah u gospodarskom rastu Hrvatske i regije. Naime, uslijed novog investicijskog vala u energetskom sektoru posljednjih nekoliko godina, Hrvatska ima potencijale u projektima vrijednima osam milijardi eura koji za sobom povlače nužnost izgradnje i modernizacije plinske te naftne infrastrukture, kao i dostizanje tehnoloških i ekoloških standarda, istaknuto je tom prilikom. Stoga se, u skladu s europskim i globalno postavljenim izazovima, hrvatskom energetskom sektoru predstoje intenzivne i značajne promjene, kazao je državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Ante Čikotić.

Dodao je i da su do sada u Hrvatskoj po pitanju obnovljivih izvora energije (OIE) već učinjeni veliki koraci, ali i da tek predstoji mnoštvo izazova koje treba promatrati kao prilike za poboljšanje kako bismo u punom smislu postali društvo temeljeno na zelenim tehnologijama. "Strategija niskougljičnog razvoja i Energetska strategija dva su dokumenta na koja ćemo se u ostvarenju plana zelenog hrvatskog gospodarstva oslanjati.

Jedan od važnijih ciljeva koji smo postavili je postizanje 40 posto manje emisije ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu do 2030. godine, dok dugoročno govorimo o 80 – 90 posto manjoj emisiji do 2050. Suživot obnovljivih i neobnovljivih izvora energije omogućit će da iskoristimo mnoštvo prirodnih potencijala koje do sada nismo, a svi pozitivni pomaci reflektirat će se i na razvoj hrvatskog društva koje će unutar ovog sektora dobiti priliku osnaživanja istraživačkih i proizvodnih segmenata energetike. Tu je i velik investicijski potencijal, ali i što je najvažnije – govorimo o otvaranju između 80 i 100 tisuća zelenih radnih mjesta", kazao je Čikotić u uvodnom obraćanju. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma ovo se odnosi na sve koje “treba zbrinuti” u Državnei gradske firme! Jer valjda smo dovoljno stari da znamo ralikovati ” RADNO MJESTO” od “RADA”!
Nažalost, jedno je imati “radno mjesto i ići na posao” a sasvim drugo je “RADITI”!
U Hrvatskoj je sve potčinjeno opravdavanju neusješne političke pljačke i privatizacije u kojoj sudjeluju svi koji dijele plijen! Ratni profiteri koji finaciraju javne servise (medije, novine, televiziju) stvaraju već skoro 30 godina screen saver sliku kako je IDILA! >Dok su mogli ne plaćati poreze, sisati poticaje i naplaćivati neizvršene usluge, bilo je super. Sada nam svima sve to dolazi na naplatu, samo narod gladan i u strahu a ove utovljene svinje se i dalje prežderavaju u izobilju i sve nas uvjeravaju da je dobro dok imamo posao i za koga raditi! Koliko god bilo neprimjereno, ipak moram naglasiti jednu staru partizansku parolu koja i danas vrijedi : Bolje grob nego rob”! Samo je danas razlika ta da nas naše Jude prodaše za škude i još nas tješe, dobro je radite za nas badava i bit će super!
Nama, a ne Vama!
Ovo više ne vodi nikamo, osim van iz Hrvatske. Jer ako već može čovjek birati onda je bolje biti rob u dobrog gospodara nego u lošeg!

60-100 000 radnih mjesta? Ako svako kosta barem 50 000 Eura odakle ce doci kapital za to? Čikotic nezna ni ekonomiju ni matematiku….

New Report

Close